Доступність посилання

ТОП новини

Європа має уникнути використання угоди ЄС – Україна у російській виборчій кампанії (європейська преса)


Прага – Польські та українські політики і дипломати сподіваються, що всі суперечливі питання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між ЄС та Україною будуть полагоджені вже у вересні. Вони також вважають, що якнайскоріше підписання цієї угоди не дозволить Кремлю перетворити її «на психологічний елемент президентської кампанії в Росії». Деякі європейські видання зауважують, що доказом справжності європейських амбіцій Президента України Віктора Януковича має стати припинення політичної розправи над одним із лідерів опозиції Юлією Тимошенко. Газети також попереджають, що зовнішні антиукраїнські сили активізувалися з метою провокацій у Криму.

Польська «Жечпосполіта» аналізує можливості укладення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між ЄС і Україною вже до кінця цього року. Газета наводить думки посла України в ЄС Костянтина Єлісєєва, який вважає, що для Києва має надзвичайно велике значення у справі угоди піврічне головування Польщі в Євросоюзі. Євродепутат від Польщі Павел Коваль наголошує, що у разі укладення угоди вона стане фактом історичного досягнення для ЄС і для України, бо таких умов співпраці буде досягнуто на сході Європи вперше. Ця угода, на думку Коваля, міцно прив’яже Україну до Заходу, що, як зауважує український посол Єлісєєв, дуже «не подобається Росії». Єлісєєв також зауважує, що чим скоріше буде укладена ця угода, тим краще. В газеті також висловлено думку про те, що укладення угоди між Києвом та ЄС «сприятиме тому, щоб вона не стала «елементом психологічної кампанії на президентських виборах у Росії в 2012 році». Дипломати і політики Польщі та України прогнозують, що вирішення всіх суперечливих питань угоди може настати у вересні, і тоді до грудня можливо було б підійти до фінальних процедур, парафування цього документа. Такому календареві, як вважають у Польщі, сприяло б усунення Києвом таких політичних перешкод, як припинення політичного переслідування одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко та демонстрація поступу в демократії з боку української влади. Павел Коваль також наголосив, що «Україна мусить скористатися сприятливою ситуацією (головуванням Польщі в ЄС), бо потім в ЄС довго не буде на чолі держави, яка була б так зацікавлена у політичному успіхові України».

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» пише, що нині «Україна все більше віддаляється від стану правової держави», і про це, зокрема, свідчить такий фарс, як судовий процес проти одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко. Видання зауважує, що судовий процес над Тимошенко перетворює на фарс і заяви Президента Януковича про початок боротьби з корупцією в Україні, за що глава держави намагається видавати саме суд над Тимошенко. «Ноє Цюрхер Цайтунґ» звертає увагу на «маріонеткову поведінку» судді Печерського суду Києва Родіона Кірєєва, який веде судовий процес проти лідера «Батьківщини». У статті також зазначено, що жоден із чільників влади у Києві, на корупційні діяння яких вказує низка фактів, таких, як купівля нафтової платформи в Сінгапурі, привласнення державної резиденції Межигір’я, не був притягнутий до кримінальної відповідальності українським правосуддям. «Ноє Цюрхер Цайтунґ» резюмує, що «процес над Тимошенко тхне політичною помстою, і намагання позбавити політичного впливу таких політиків не є для Януковича безпечним, якщо він хоче дійсно підтвердити європейські політичні амбіції не лише на словах».

Московська «Нєзавісімая газета» продовжує аналізувати спроби певних сил в українському Криму та за межами України перетворити півострів на «гарячий пункт» в регіоні. Представники різних політичних і національно-релігійних сил у Криму висловлюють переконання, що провокація під Феодосією зі встановленням місцевими російськими козаками так званого «уклінного хреста», що вилилося у широкомасштабну бійку між козаками та місцевими стражами порядку, готувалася заздалегідь проросійськими силами, але не отримала широкої підтримки у кримського населення. У статті також зауважено, що нині певні політичні сили намагаються повернути назад Конституцію Криму 1992 року, щоб реанімувати гасло повернення півострова у сферу Москви. У зв’язку з цим не виключається наростання протистояння між проросійськими силами, з одного боку, і кримськими татарами, що зміцнилися за останні роки, з другого. Відомо, що представники кримськотатарського народу також посилили вимоги щодо повного відродження культурно-національної автономії в Криму.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG