Доступність посилання

ТОП новини

В Україні влада, опозиція і громадськість не чують одне одного – представник держдепартаменту США


Заступник помічника держсекретаря США Томас Меліа
Заступник помічника держсекретаря США Томас Меліа

Київ – Перспектива демократичного розвитку України залежить від того, чи порозуміються і знайдуть спільні «точки опори» влада, опозиція, громадськість. На сьогодні подібна співпраця, справжній діалог між владними, опозиційними політичними силами та громадськими організаціями відсутні. І це ставить під загрозу як існування демократії у державі, так і політичний та економічний розвиток країни. Так прокоментував ситуацію в Україні заступник помічника держсекретаря США Томас Меліа, який цими днями побував у Києві.

– Мета нашої поїздки в Україну – почути різні версії однієї історії. При обговоренні проблем, пов’язаних із реформами, з розвитком демократії в Україні ми чуємо різні точки зору. Влада каже одне, опозиція інше, а громадськість має свій погляд на перебіг подій у державі, кожна сторона має свою правду. Послухавши усіх, ви починаєте складати «картинку» того, що відбувається. Я побачив, що представники різних сил по-різному бачать ситуацію і перспективи розвитку держави, чи це стосується нового виборчого законодавства, чи нової Конституції. Також в Україні влада, опозиція і громадськість не чують одне одного, у країні відсутній компроміс та консенсус. При цьому громадськість намагається скористатись будь-якою можливістю, щоб донести свою позицію до представників владних інституцій.

Ви брали участь у громадських слуханнях на тему «Демократія і верховенство права в Україні» у Вашингтоні та Києві за участю українських урядовців та інтелектуалів, експертів із громадського сектору. Яким є потенціал громадянського суспільства в Україні?

– Так, я слухав незалежних експертів у Вашингтоні та Києві, і на обох зустрічах були представники влади України. Отже, громадськість мала змогу донести до влади свою позицію щодо ситуації в Україні та проблем із розвитком демократії у державі. Потенціал української громади – чималий! Відзначу, що експерти обговорювали важливі для України проблеми: виборче законодавство, боротьбу з корупцією, правозахист та свободу слова. Після київських дискусій я спілкувався із заступником міністра юстиції Валерією Лутковською, яка мені розповіла про співпрацю з незалежними фахівцями. Взагалі українські урядовці відзначають, що спілкування з незалежними експертами вельми корисне і влада візьме до уваги їхні рекомендації.

У США громадськість, незалежні інтелектуальні центри відіграють важливу роль у політичному житті держави. Наскільки партнерськими є їхні взаємини?

– Ми – уряд США – приділяємо велику увагу співпраці з громадськістю, з незалежними експертами. Ми спільно аналізуємо ситуацію, що склалась у Сполучених Штатах, і ми разом визначаємо пріоритети розвитку держави. Якщо є розбіжності в оцінці ситуації або баченні перспективи, ми з незаангажованими експертами шукаємо компроміс, спільні точки дотику. Така співпраця і пошуки порозуміння – одна з ознак демократії. Хочу підкреслити, що досвід нашої співпраці з неурядовими організаціями, з громадськістю – це складова політики США, і це абсолютно нормально, коли громадськість співпрацює з урядом, контролює дії влади тощо.

Томас Меліа відомий у США не лише як один із помітних представників Державного департаменту, а й як експерт із правозахисних питань та проблем розвитку демократії. Він – автор багатьох статей про питання демократії і прав людини, які публікують провідні американські та європейські ЗМІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG