Доступність посилання

ТОП новини

Звіт «Freedom House»: ще одна «жовта картка» Януковичу


Київ – У правозахисній організації Freedom House стурбовані станом демократії в Україні. Свій звіт американські експерти сьогодні презентували в Києві. У квітні вони вже попереджали про те, що Україна почала йти в «неправильному напрямку». Експерти відзначають, що нині в Україні продовжують усе яскравіше окреслюватися тенденції до авторитаризму, про які йшлося ще навесні. В Адмiнiстрацiї Президента тим часом запевняють, що влада працює над зміцненням демократії в Україні. В опозиції ж заявляють, що жодна з попередніх рекомендацій виконана не була.

У правозахисній організації «Дім Свободи» стурбовані концентрацією влади в Україні у руках Партії регіонів та уряду. Про це сьогодні заявив у Києві виконавчий директор Freedom House Дейвід Креймер, презентуючи завершений звіт організації щодо України.

«Ми занепокоєні збільшенням сили цієї влади, яке ми бачимо через використання СБУ, через судові процеси, вибіркові переслідування представників опозиції та тиск на медіа», – зазначив Дейвід Креймер.

У Домі свободи не розуміють, де межа централізації влади Януковичем

Після президентських виборів Україні справді потрібні були авторитетна влада та негайні реформи, адже ситуація з економічної точки зору була критичною, вважає один з авторів звіту, експерт Атлантичної Ради США Роберт Нурік. Але нині очевидним є те, що реформи в Україні здійснюються за рахунок демократичного розвитку, зауважує експерт.

«Була потреба створити авторитетну владу. Це було потрібно, щоб стабілізувати країну та запровадити необхідні реформи. Ми спілкувалися з багатьма експертами в Україні, і навіть ті, які критично ставляться до чинної адміністрації, вважали, що такі кроки потрібні, – зазначає експерт. – Але проблема в тому, що імпульс централізувати владу справді був дуже сильним. Та не зрозуміло, де є межа цьому».

Серед рекомендацій Freedom House: зупинити політично вмотивовані переслідування проти колишніх чиновників, провести антикорупційну кампанію, яка заслуговуватиме на довіру.

Герман переконує, що до порад організації дослухались

Натомість радник Президента Ганна Герман зауважила, що в Адміністрації Президента дослухались до порад Freedom House.

«Без міцної влади ми не зможемо зробити реформування країн, – зауважила Герман. – Але ми не хочемо, щоб зміцнення цієї влади відбувалось за рахунок демократичних процесів, за рахунок звуження прав людини чи свободи преси».

Ганна Герман також відзначила, що вже здійснена низка кроків, «спрямованих на розвиток демократії в Україні». Зокрема, ухвалений закон про публічну інформацію і скасована обов’язкова акредитація зарубіжних журналістів.

Також радник глави держави наголосила, що нині 478 чиновників притягнули до кримінальної відповідальності за хабарництво. За її словами, це найбільша кількість подібних справ за останні роки.

Та все ж у Freedom House ще у квітні заявляли, що новій антикорупційній кампанії бракує авторитету, адже рідко розслідують масштабні порушення, де фігурують нинішні перші особи.

Чинна влада не виконала жодної з рекомендацій Freedom House – Немиря

Зі свого боку українські опозиціонери заявляють, що «виправдана» дисципліна, нібито задля реформ у країні, насправді є авторитаризмом. Про це каже заступник голови партії «Батьківщина», колишній віце-прем’єр міністр України Григорій Немиря.

«Хто забезпечує дисципліну, у розумінні пострадянської та багато в чому радянської еліти? Правоохоронні служби, служба безпеки і вся ця, так звана, сумно відома вертикаль влади, – говорить опозиціонер. – Цей феномен, коли нібито проєвропейські реформи, потребують нібито тимчасового авторитаризму, він уже є очевидним за ці 18 місяців. Це вже діагноз! Не те, щоб ми цього не очікували. Очікували, але те, що це буде в такому обсязі і так швидко, цього мало хто сподівався».

За оцінкою Григорія Немирі, чинна влада досі не виконала жодної з рекомендацій правозахисної організації Freedom House.

Організація «Дім Свободи» була заснована 70 років тому в Нью-Йорку. Хоча її частково фінансує уряд Сполучених Штатів, у Freedom House наголошують, що її діяльність є незалежною, а головна мета – поширення свободи і демократії у світі.

Найновіший звіт про українські події «Сигнал тривоги: захистити демократію в Україні», зокрема, готували віце-президент Атлантичної Ради США Деймон Вілсон, експерт цього аналітичного центру Роберт Нурік та експерт Freedom House Еван Алтерман. Публікацію підтримали Міжнародний фонд «Відродження» та мережа фундацій «Відкритого суспільства».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG