Доступність посилання

ТОП новини

Говорити і діяти по-європейськи. Міліція Дніпропетровська готується до Євро-2012


Дніпропетровська міліція у строю
Дніпропетровська міліція у строю

Дніпропетровськ – Дніпропетровськ втратив право приймати у себе Чемпіонат Європи з футболу ще два роки тому. А втім, готувати правоохоронців до Євро-2012 не припиняли, кажуть у місцевій міліції. Дніпропетровськ, хай і на других ролях, але допомагатиме Донецьку і Харкову з розселенням іноземних делегацій, суддів, дублюючих складів команд. Тут також проходитимуть конкурси вболівальників.

Дніпропетровська міліція запевняє, що зможе гарантувати порядок під час Євро-2012, а самі правоохоронці до Чемпіонату, кажуть, стануть професійнішими. А втім, люди, опитані на вулицях, мають у цьому деякі сумніви.

– Покращиться безпосередньо на період проведення Євро, за рахунок мобілізації особового складу, якихось нововведень. Але потім, мабуть, знову буде, як було.

– Ні, не покращиться. У нашій країні усе тотально, і корумпованість міліції також. На жаль.

– Покращиться. Це ж яка моральна відповідальність! Звісно, вони покращать свою роботу.

Міліціонери зі знанням англійської

Щоб підвищити професійний рівень співробітників до Євро-2012, як зазначають у Дніпропетровському обласному управлінні МВС, розробили цілу низку заходів. Наразі відпрацьовують усі потенційні місця перебування уболівальників: готелі, заміську базу відпочинку, стадіон, фан-зони у парках, вишколюють свої дії на випадок зіткнень, навіть вчаться грамотно і коректно спілкуватись з іноземцями.

Старший інспектор управління громадської безпеки ГУ МВС в Дніпропетровській області Артем Лисогор

До початку Чемпіонату, каже старший інспектор управління громадської безпеки ГУ МВС у Дніпропетровській області Артем Лисогор, понад 700 співробітників вивчать англійську мову на тримісячних курсах у відомчому університеті і зможуть вільно розуміти іноземців. Перші 120 міліціонерів вже опанували мову за цією програмою. Усе навчання безкоштовне.

Загалом у забезпеченні порядку під час Євро-2012 братимуть участь майже 4 тисячі дніпропетровських міліціонерів. Півтори тисячі з них відправлять до Харкова та Донецька, решта працюватимуть удома.

Хуліганів будуть знати в обличчя

Дніпропетровські міліціонери вже зараз вивчають досвід європейських колег. Зокрема, за прикладом іноземців почали формувати базу так званих проблемних уболівальників. Дніпропетровські футбольні фани вважаються одними з найагресивніших в Україні, відтак на облік взяли понад 180 із них.

А втім, як пояснюють у міліції, законів, які б забороняли впускати проблемних фанатів на стадіон чи у фан-зону, в Україні, як і в Польщі та інших європейських країнах, наразі нема. Їх просто запам’ятають в обличчя і будуть тримати в полі уваги під час матчів.

«У нас постійно проводяться виїзди з іноземними делегаціями, поляки приїздять до нас, ми їздимо до них. Дуже багато Німеччина дала матеріалів щодо досвіду проведення Євро. Дивимось, що з того підходить для нас, для нашого законодавства. Вивчаємо надзвичайні ситуації за участі фанатів, що до них призвело, тобто не те, як загасити, розігнати, а як попередити те чи інше правопорушення», – зазначає Артем Лисогор.

Списки проблемних фанів обурюють Обласну асоціацію вболівальників. В об’єднанні стверджують: негаразди на стадіонах нерідко стаються через непрофесійні дії міліції, а «чорні» списки фанатів проблем безпеки не вирішать. Один із представників Асоціації уболівальників Михайло Маслов взагалі ставить під сумнів існування справжніх футбольних хуліганів у Дніпропетровську.

«Чому саме футбольні хулігани? Давайте згадаємо часи, коли хлопці йшли вулиця на вулицю, район на район. То просто хулігани свого міста», – сказав Михайло Маслов.

На допомогу дніпропетровським правоохоронцям під час Євро-2012, зауважують у міліції, прийде і найсучасніша техніка. Попереджають: в місцях скупчення фанатів уже монтують обладнання для відеоспостереження.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG