Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон оприлюднив нову стратегію боротьби з кібератаками


Заступник міністра оборони США Вільям Лінн
Заступник міністра оборони США Вільям Лінн

Прага – Міністерство оборони США оприлюднило повідомлення про нову, наступальну стратегію, скеровану на захист своїх комп’ютерних мереж проти хакерських вторгнень. Виробити нову стратегію змусила й одна з останніх кібератак на Пентагон на початку цього року, коли в березні невідомі хакери вкрали одним махом 24 тисячі файлів Міністерства оборони США. А в четвер заступник міністра оборони США Вільям Лінн розкрив дані про березневу кібератаку, оголосивши про нову концепцію кіберзахисту Пентагону.

Новий підхід військових США полягає в тому, що кіберзахист переміщується з пасивної зони комп’ютерних систем у так звану «оперативну область», де американські військові вчилися, як захищатися від нападів.

Виступаючи в Університеті національної оборони, заступник міністра оборони Вільям Лінн сказав, що Пентагон мусить бути готовим до відповіді на ворожі атаки в кіберпросторі так само, як «на землі, в повітріта на морі».

«Відповідно, США залишають за собою право, згідно з законами воєнних дій, реагувати на серйозні кібератаки пропорційною і по-військовому виправданою відповіддю у часі й за місцем виявлення цієї атаки», – зауважив Лінн.

Біти та байти можуть бути такими ж небезпечними, як кулі і бомби

Заступник міністра оборони також пояснив причини зміни стратегії кіберзахисту комп’ютерних мереж Пентагону тим, що старі засоби не змогли зупинити втрат конфіденційної інформації, які сягали понад трильйона доларів.

Вільям Лінн наголосив, що новий «динамічний захист» здатний стримувати потенційних нападників, знаходячи їх в інтернеті ще до очікуваного нападу. Нова система гарантування безпеки поєднує в собі й загрозу негайної відплати. «Наша мета – запобігти війні, і ми це робимо, частково готуючись до цього», – каже він. До цього Пентагон примушує і з’ява нових хакерів, які можуть руйнувати «серйозні мережі».

Лінн також наголосив, що нові хакери здатні одним натискуванням на клавішу завдати паралізуючого удару з однієї країни по іншій, на протилежному боці земної кулі, і у 21-му столітті біти та байти можуть загрожувати так само, як кулі і бомби.

Представники Пентагону пояснили зміну стратегії кіберзахисту і тим, що стара система на 90 відсотків була пасивна і лише на 10 відсотків була направлена на стримування хакерів.

Нова стратегія – це важлива частина зусиль адміністрації президента Барака Обами, скерованих на захист військових комп’ютерних мереж, якими керуються урядові та приватні установи США. Ця ініціатива покликана допомогти не лише збройним силам, але й урядовим агентствам та союзникам США у світі.

Заступник міністра оборони Вільям Лінн також заявив, що кіберзлодії працюють насамперед для підрядчиків із виробництва зброї, тому, за його словами, й «не дивно, що головна провина за попередні кібератаки лежить на Росії та Китаї».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG