Доступність посилання

ТОП новини

В Україну прийде естонська інформатизація


Київ – У Києві відбулася українсько-естонська конференція з інформаційних технологій та електронного управління. У її рамках обидві сторони підписали меморандум про співпрацю щодо створення українського аналогу естонської електронної соціальної мережі шкіл. Крім того, на порядку денному було також питання про використання новітніх інформаційних технологій у галузі юстиції та державного управління.

Курс на послідовне впровадження інформаційних технологій у Естонії розпочався ще 1993 року, коли в мережі інтернет з’явилась урядова сторінка. Нині естонські інтернет-користувачі можуть звернутися в електронному вигляді по субсидію або будь-яку соціальну допомогу, записатися на прийом до лікаря, а за допомогою смс-повідомлення розплатитися за квиток у громадському транспорті і навіть голосувати на виборах.

Українсько-естонська співпраця у галузі інформаційних технологій триває вже близько 12 років. Естонія є беззаперечним лідером серед європейських країн за впровадженням інтернет-технологій у галузь державного управління, тому метою таких конференцій є обмін досвідом і пошук партнерів для спільних проектів, розповів голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко.

«Ми прагнемо до подолання цифрової нерівності, – каже він. – Ми дійсно розуміємо, що без такої потужної комунікаційної платформи, якою є згадані інформаційні продукти і послуги, ми реально не зможемо розпочати багато економічних процесів, які потрібні нашій країні».

Соцмережі по-естонськи – в українські школи

Серед тем, що їх обговорювали на конференції, було впровадження естонського досвіду інформатизації в українські школи. Зокрема, йшлося про електронну соціальну мережу е-школа, яку планують адаптувати до українських навчальних закладів. Щодо цього обидві сторони підписали меморандум.

Долучитися до мережі в Естонії кожна школа може добровільно, за невелику абонентську плату, розповів тамтешній міністр економіки і комунікацій Юхан Партс.

«Е-школа дозволяє спілкуватися педагогам, учням та їхнім батькам. У мережі розміщуються домашні завдання, оцінки, розклад занять та інша інформація, – зазначає він. – Система використовується у більшості естонських шкіл. За невелику абонентську плату підприємства надають їм таку послугу».

Впровадження естонського досвіду в Україні триває, повідомили учасники конференції. У деяких українських містах, зокрема, Києві та Львові, відкрили автомобільні парковки, за користування якими водії розплачуються за допомогою мобільних телефонів. Крім того, впроваджена електронна система в тюрмах Харківської області.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG