Доступність посилання

ТОП новини

«Інтернет у валізці»


Інтернет у валізці
Інтернет у валізці

Прага – Це виглядає, як звичайна валізка, але це – точно не вона. Всередині ви знайдете портативний комп’ютер, маленьку бездротову антену, флешки та компакт-диски. Разом їх можна використати для встановлення прихованого інтернет-зв’язку будь-де, скажімо, у репресивних країнах, у яких уряди закривають канали зв’язку у часи кризи. Проект називається «Інтернет у валізці». Над ним працює група фахівців із фундації під назвою New America Foundation, що фінансується Держдепартаментом США. Радіо Свобода взяло інтерв’ю в голови проекту Саші Майнрата, щоб дізнатися подробиці.

– Ми не знаємо з певністю всіх місць, де цей проект використовується. Це – відкритий проект, а це значить, що люди можуть безкоштовно його завантажити хоч сьогодні й використовувати. Ми, New America Foundation, ніде у світі його активно не впроваджуємо.

– Ваш проект фінансує Державний департамент США. Чи вирішуватиме Держдепартамент, які угруповання і в яких країнах одержуватимуть вашу комп’ютерну програму?

– Ні, вирішуватимемо ми, і ми радо співпрацюватимемо з Держдепартаментом, якщо він допоможе нам визначити відповідні місця у світі. Для нас дуже важливо, щоб ми не відхилялися від нашої початкової мети і місії – надати технологію, яка б зміцнювала суспільство. Тож коли ми застосовуємо технологію, ми хочемо робити це, консультуючися з місцевими групами, що працюють на місці. Також це може застосовуватися у випадку якоїсь катастрофи. Або це можна використовувати у місцях, де просто нема іншого зв’язку, або у країнах, де відбувається демократичні революції.

– Чи почали ви вже проводити спеціальну підготовку осіб чи груп?

– Так. У Сполучених Штатах ми працюємо з кількома групами у різних місцях щодо застосування цієї технології.

– А за межами Сполучених Штатів? Активісти в країнах, де інтернет зазнає цензури, мабуть, сповнені бажання отримати ваше програмне забезпечення і використовувати його?

– Ми одержуємо багато запитів із усього світу. Уявіть собі, що багато людей у гарячих точках світу вже дізналися про нашу технологію і розпитують про неї. Ми не формалізували стосунки з ними, але можете уявити, що якщо в якомусь місці на землі у даний момент відбувається радикальна трансформація, то з нами звідти вже зв’язувалися.

– Припустімо, ви хочете передати технологію активістам у країні з репресивним режимом. Яким чином ви це зробите? Велика валіза, повна устаткування, не пройде туди непоміченою.

– З одного боку, ви таки можете спробувати пройти туди з величезною валізою, повною устаткування. Але, можливо, це не дуже добра думка, якщо таке устаткування там вважається за нелегальне. З іншого боку, будь-який відповідний пристрій може зберігати нашу програму. Вона може бути на портативному комп’ютері, на флешці, на компакт-диску. Вона може бути в режимі онлайн в інтернеті, і її можна просто звідти завантажити, вона може бути на айфоні, вона може бути в дуже багатьох місцях. Тож якщо країна не каже, що до неї не дозволяється завозити ні лаптопів, ні мобільних телефонів, ні картки для фотоапаратів, ні інших приладів, на яких можна зберегти програму, то є численні шляхи, якими нашу програму можна доставити за призначенням. І її так спеціально розроблено, щоб люди мали можливість завезти її в країну на абсолютно невинному пристрої. Ми хочемо до мінімуму зменшити можливість того, що хтось потрапить у халепу, коли перевозить нашу технологію через кордон.

– Чи можна вистежити людей, що використовують ваше програмне забезпечення і налагоджують свою власну мережу зв’язку?

– Завжди є шляхи вистежити якусь особу. Тож це не є щось таке, що гарантує: людину неможливо вистежити. Але ця технологія значно ускладнює справу вистеження людини, яка її використовує. Це значно складніше, ніж у випадку з іншими технологіями… Одна з причин, чому ми працюємо із системою Tor, яка дозволяє користувачам працювати в режимі онлайн анонімно, в тому, що ми хочемо надати надійний захист. Тож якщо ви нагромаджуєте значний трафік, кодуєте його і він потрапляє до центрально контрольованої мережі, то практично неможливо визначити, з якого пристрою він прийшов, а ще важче визначити конкретного користувача цього приладу. Але повторюю: гарантії нема; будь-хто, хто скаже, що може гарантувати анонімність, збреше, але це набагато ускладнює ідентифікацію. Ця технологія нині вже використовується у бойових діях. Тепер це відкрилося і для користування цивільних. Ми знаємо, що ставкою є людські життя. Ми лише кажемо: давайте зробимо це доступним і для цивільного населення.

– Коли ви маєте намір розпочати постачання своєї технології тим, що її потребує?

– Можна вже сьогодні зайти на інтернет-сторінку проекту і завантажити програму. Вона доступна в режимі онлайн, вона доступна безкоштовно, і люди нею користуються. Було вже кілька тисяч завантажень. Але вигода від програми обмежена, бо потрібний високий рівень фахових знань, щоб її використовувати. А щодо того, коли цим зможе користуватися кожна бабуся у світі, то скажу вам: дайте нам ще 6–8 місяців, і ми матимемо першу таку версію. Але я не радив би ставити на це своє життя. Що ми нині робитимемо у Вашингтоні, Філадельфії і Детройті, це витратимо багато часу на її перевірку. Ми проситимемо наших друзів-гакерів дослідити її і спробувати знайти якісь недоліки щодо безпеки. Метою є приготувати її для широкого використання за 12–18 місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG