Доступність посилання

ТОП новини

Ціна на золото б’є рекорди через боргову кризу у світі


Прага – Світова ціна на золото у вівторок продовжила своє рекордне зростання і закріпилася на позначці, вищій від 1600 доларів за унцію. Все це відбувається на фоні занепокоєння стосовно розвитку боргової кризи в Європі і перспектив економіки США.

Яку б ділову програму телебачення ви не увімкнули нині, там головною звучить ось ця тема, як і на американському Сі-Ен-Бі-Сі:

«Золото, золото, золото. Золото сьогодні піднялося в ціні ще на 12 доларів, подолавши рубіж у 1600 доларів за унцію, досягнувши нового номінально рекордно високого рівня за останній час. Це вражаючий упродовж десяти торгових сесій підряд ріст ціни на більше ніж 8 відсотків. Що означає рекордне зростання ціни золота? Ціни також зростуть чи ні?»

Хоча ціна на золото дійсно виросла, все ж це відносне зростання залишається значно нижчим, аніж фактичний рекорд його ціни, досягнутий у 1980 році. Тоді золото продавалося по 850 доларів за унцію, що у нинішніх цінах дорівнювало б приблизно сумі у 2500 доларів.

Нинішнє зростання ціни на золото викликане загрозою дефолту в США і наростанням боргової кризи в Європі.

Золото було у всі часи світової торгівлі найкращим еквівалентом товару, особливо за останні десятиріччя. Але нещодавня тенденція зростання його ціни викликана насамперед двома факторами. По-перше, суперечкою між демократами і республіканцями в США, яка зайшла у глухий кут через незгоду щодо американської податкової політики та межі державного боргу. У разі провалу цих переговорів 2 серпня може дійти до фінансового краху, оголошення дефолту.

По-друге, європейські чільники з усіх сил прагнуть дати раду з фінансової кризою в Греції у той час, коли такі члени єврозони, як Італія, Іспанія чи Ірландія, також намагаються подолати боргові проблеми. Лідери ЄС запланували на 21 липня саміт, щоб знову обговорити фінансовий порятунок Греції.

Все це хвилює інвесторів, бо дві головні резервні валюти – долар і євро – можуть падати у ціні, стимулюючи переведення коштів у золото. Інші дорогоцінні метали виросли у ціні також. Срібло продавалося за майже 41 долар у Нью-Йорку в понеділок, це його найвища ціна від травня цього року.

Як і перед останніми хвилями зростання цін на золото, думки експертів розділені. Більшість із них кажуть, що у короткотерміновій перспективі ціна на золото може зрости і до 1700 доларів, бо фінансові й політичні дискусії у Вашингтоні та Брюсселі тривають. Однак у довготривалій перспективі ця «золота бульбашка» може раптом лопнути і залишити інвесторів біля розбитого корита, з фінансовими втратами.

Аналітики при цьому звертають увагу на те, що облігації міністерства фінансів США залишаються популярними, що свідчить про впевненість інвесторів у досягненні владою США бюджетного компромісу в принципі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG