Доступність посилання

ТОП новини

Нова стратегія США в Афганістані


Нью-Йорк – Сполучені Штати мають намір застосувати в Афганістані нову стратегію війни: головний акцент має бути зроблений не стільки на боротьбі з повстанцями руху «Талібан», скільки на остаточному розгромі міжнародної терористичної організації «Аль-Каїда».

Генерал Дейвід Петреус у зв’язку зі своїм призначенням директором ЦРУ щойно передав командування американським збройним контингентом в Афганістані генералові Джону Аллену.

Саме генерал Петреус розробив стратегію боротьби з талібами. Вона полягає насамперед у захисті мирного населення, у прагненні, щоб афганці підтримали свій уряд у Кабулі, і водночас у підготовці афганських сил безпеки.

«Ми досягли прогресу упродовж останнього року і ми прагнемо розвинути цей прогрес із тим, щоб до кінця 2014 року афганські сили вели перед. Ми прагнемо цього, але гарантії я дати не можу», – сказав в інтерв’ю телемережі CBS Петреус.

Досягнення цього прогресу, одначе, вельми дорого коштує американцям: тримати в Афганістані стотисячне військо і витрачати приблизно 10 мільярдів доларів щомісяця, не кажучи вже про людські втрати.

Минулого тижня новопризначеного міністра оборони Леона Панетту під час бесіди з військовиками запитали про пріоритет номер один в Афганістані. Оглядачі звернули увагу на те, що Панетта говорив з вояками не про будівництво стабільного Афганістану і не про перемогу над «Талібаном».

Стратегія подолання терористичної мережі «Аль-Каїда»

Міністр оборони на перше місце поставив боротьбу з «Аль-Каїдою».

«Щоразу, коли ви переслідуєте ворога в Афганістані, ви допомагаєте зусиллям демонтувати й трощити «Аль-Каїду» та їхніх войовничих поплічників», – сказав міністр.

Він також заявив, що як колишній директор ЦРУ, він найбільше пишається бездоганною організацією вбивства Усами бін Ладена, лідера «Аль-Каїди», в його власному лігві у Пакистані.

Отож, на думку аналітиків, відтак американці в Афганістані будуть менше уваги приділяти проблемам державного будівництва, а більше зусиль зосередять на так званих прицільних рейдах типу згаданого Панеттою удару по обійстю бін Ладена. Акцент робитиметься на прицільних бомбардуваннях талібських провідників і активістів «Аль-Каїди» за допомогою непілотованих мініатюрних автоматичних літаків.

Однак, не всі у Вашингтоні так оптимістично налаштовані, як новий міністр оборони. З погляду Джона Нагла, президента Центру нової американської безпеки, нема гарантії, що нова стратегія закінчиться успіхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG