Доступність посилання

ТОП новини

Волгу переслідують за корупцію чи за боротьбу з нею?


Василь Волга
Василь Волга

Київ – Проти Василя Волги, який очолював Державну комісію з фінансових послуг, порушили кримінальну справу за хабарництво – повідомив виконувач обов’язків Генпрокурора України Ренат Кузьмін. Однопартійці Волги впевнені, що йому мстяться за боротьбу з фінансовим шахрайством, від якого нібито наживалися члени уряду. Експерти бачать у цій кримінальній справі боротьбу за посади, але не виключають і реальних корупційних дій з боку представників Держфінпослуг.

Проти Василя Волги, якого затримали два дні тому під час допиту у Генпрокуратурі, порушили кримінальну справу, йому інкримінують спробу отримати хабар розміром у півмільйона доларів, заявив виконувач обов’язків Генпрокурора України Ренат Кузьмін. Він зауважив, що ця справа є лише одним з елементів розслідування корупційних дій колишніх та нинішніх посадовців, яку ведуть слідчі прокуратури.

«Щодо голови Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг Волги порушено кримінальну справу за статею 368 Кримінального кодексу – за отримання особливо великого хабаря високопосадовцем, із використанням попередньої змови. Його затримав слідчий Генпрокуратури, і вчора суд призначив йому запобіжний захід – тримання під вартою. Упродовж двох місяців слідчі мають з’ясувати і довести причетність до корупційних дій кількох працівників цієї установи, зокрема керівників департаментів, помічників Волги – тобто осіб, які прямо підпорядковані голові Державної комісії», – розповів керівник Генпрокуратури.

Ренат Кузьмін розповів, що хабарі вимагали від кредитної спілки, в якій діяла тимчасова адміністрація Держфінаослуг, натомість обіцяючи цю адміністрацію відкликати. Сам Василь Волга напередодні свого арешту говорив, що проти нього готується провокація – коли взяли під варту його заступника Віктора Адамовича, начебто зате, що він хотів отримати хабар за виведення Тимчасової адміністрації з «Першого кредитного товариства» в Одесі. На доказ цього Волга цитував документи за підписом Адамовича про неприпустимість виведення адміністрації.

Між тим, голова цього кредитного товариства Андрій Азаров звинувачує очільника Держфінпослуг Василя Волгу в тому, що той навмисне довів до банкрутства цю кредитну спілку силами тимчасової адміністрації. Він посилається на документи та відеофіксацію стану справ у спілці до приходу державних адміністраторів.

Зовсім по-іншому пояснює ситуацію однопартієць взятого під варту посадовця, прес-секретар «Союзу лівих сил» Дмитро Заборін. На його думку, справжня причина арешту Волги та, що він припинив схеми незаконного відтоку коштів вкладників з кредитних союзів.

«Волга поставив перед собою задачі, спрямовані на захист інтересів громадян. Він закрив схеми перестрахування, на якому українці втратили півмільярда гривень. Він змусив навести лад у Держреєстрі та у фондах страхових компаній, щоб вони змогли платити страховку. Василь Волга наступив на хвіст «Першій кредитній спілці», яка виводила кошти клієнтів на суми в сотні мільйонів гривень. Більшість документів про ці оборудки попереднє керівництво спілки викрало, люди досі не отримали своїх внесків і відсотків».

Дмитро Заборін упевнений, що ця схема приносила не задекларовані прибутки окремим членам уряду, і саме вони ініціювали переслідування голови Держфінпослуг та його колег.

Боротьба з корупцією і за посади відбувається паралельно – експерти

Кримінальне переслідування Василя Волги може пояснюватися і боротьбою за посади, і розкриттям корупційних схем, вважає політолог Віталій Бала.

«Чи є політичний підтекст в арешті Волги? Варіант, що на його посаду хочуть таким чином поставити іншу людину, існує. Але більш вагомий – епізод антикорупційної боротьби, яку декларує влада. Якщо хабарництво цього посадовця зможуть довести, влада отримає значні переваги, бо опозиції важче буде говорити про вибірковість боротьби з корупцією в Україні».

У Генпрокуратурі обіцяють утримувати Василя Волгу за гратами два місяці – до початку суду. Натомість його колега, керівник відділу Держфінпослуг Володимир Шевченко не бачить підстав для тримання його під вартою і прогнозує, що Волгу відпустять на підписку про невиїзд менше ніж за тиждень.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG