Доступність посилання

ТОП новини

Захист: арешт колишнього кримського спікера має політичне підґрунтя


Колишній кримський спікер Анатолій Гриценко
Колишній кримський спікер Анатолій Гриценко
Сімферополь – Адвокати колишнього кримського спікера Анатолія Гриценка стверджують, що арешт їхнього підзахисного має політичне підґрунтя. Усі попередні шість місяців розслідування кримінальних справ проти високопосадовця вони наполягали лише на версії про «запопадливість деяких слідчих». Із січня нинішнього року Анатолій Гриценко, якого звинувачують у перевищенні і зловживанні службовими повноваженнями, перебуває під арештом і днями прокуратура автономії передала справу до суду.

Досі захисники колишнього голови Верховної Ради Криму були дуже обережні в оцінках дій слідства і відкидали політичні мотиви кримінального переслідування їхнього підзахисного. Формальною причиною того, що їхня позиція радикально змінилася, очевидно, стала передача кримінальної справи проти Анатолія Гриценка до суду.
Адвокат Віктор Овечкін

Адвокат високопосадовця Віктор Овечкін у п’ятницю заявив, що це відбулося з порушенням чинного законодавства та з часовим обмеженням на ознайомлення захисниками зі справою. За його словами, адвокати мусили читати матеріали кримінальної справи зі швидкістю один аркуш за 48 секунд, а тому ознайомилися з нею лише поверхово.

Тим не менш Віктор Овечкін каже, що у справі немає жодного доказу вини екс-спікера, а вся вона сфальсифікована. На його думку, причина лежить у політичній площині.

За його словами, протягом 6 місяців захисники намагалися довести «правову неспроможність» цієї кримінальної справи. Адвокат переконаний, що захист навів «вбивчі» аргументи того, що ця справа фальсифікована та незаконна». «І якщо люди нам просто в усьому відмовляють, не називаючи причин, то в мене немає іншого пояснення: можливо, це політичне переслідування прокуратурою Криму відомого політичного діяча Криму», – вважає Віктор Овечкін.

Разом з тим, адвокат не назвав замовників переслідування екс-спікера кримського парламенту. Водночас, деякі місцеві експерти звертають увагу на те, що сміливі заяви адвоката Анатолія Гриценка співпали з повідомленнями преси про важку хворобу прем’єр-міністра автономії Василя Джарти.

Позиція кримської прокуратури не змінилася
Заступник кримського прокурора Геннадій Дем’яненко

Представники прокуратури АРК традиційно відкидають політичні мотиви кримінального переслідування Анатолія Гриценка. Заступник кримського прокурора Геннадій Дем’яненко розповів журналістам у п’ятницю, що правоохоронці порушили цю кримінальну справу, провели розслідування й у розумні терміни передали до суду. Попри чутки, що справу припинять і екс-посадовця відпустять, розслідування не припинили й передали до суду, «тепер чекатимемо вирок», зазначив заступник кримського прокурора Геннадій Дем’яненко.

Прес-служба кримської прокуратури повідомила, що згаданому високопосадовцеві інкриміновано вчинення низки злочинів на посаді голови Ленінської райдержадміністрації АРК у середині двотисячних років. Зокрема, мова йде про земельні оборудки і порушення встановленого порядку виплати матеріальної допомоги.

Матеріали розслідування направлено до Апеляційного суду АРК для визначення підсудності. За даними адвоката Овечкіна, звідти справу Анатолія Гриценка передали до Вищого спеціалізованого суду у Києві. Це означає, що суд над колишнім головою Верховної Ради Криму пройде за межами автономії, хоча поки що не відомо, де саме.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG