Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Єхануров звинуватили один одного у газовій кризі 2009 року


Юлія Тимошенко під час судового засідання в Києві, 27 липня 2011 року
Юлія Тимошенко під час судового засідання в Києві, 27 липня 2011 року

Київ – У гарячі і тривалі дебати між членами колишнього уряду Юлії Тимошенко переросло у понеділок засідання Печерського районного суду Києва. На суд над колишнім українським прем’єром запросили, зокрема, колишніх міністрів оборони, закордонних справ і транспорту – Юрія Єханурова, Володимира Огризка, Йосипа Вінського. Згоди, чи вірно Тимошенко підписувала газові угоди з Росією 2009 року так і не дійшли.

Колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та екс-міністр оборони Юрій Єхануров звинуватили одне одного у входженні на газовий ринок посередницької компанії «РосУкрЕнерго». Такими закидами вони обмінялися у залі Печерського райсуду Києва під час допиту Єханурова як свідка.

Крім того, Юрій Єхануров, відповідаючи на запитання представників обвинувачення, заявив, що Юлія Тимошенко підписала невигідний газовий контракт, перебуваючи у залежності від російської Генпрокуратури.

«Суб’єктивно, коли я розглядав ці питання для себе і зайняв позицію на засіданні уряду, я зрозумів, що українська сторона не мала сильної позиції. Підписати такі угоди можна було тільки в умовах , коли ти у чомусь залежний. І цю залежність, я особисто, це моя особиста точка зору, я відношу до боргів корпорації «Єдині енергетичні системи», – зауважив Єхануров.

Серед іншого Юрій Єхануров запевнив, що Юлія Тимошенко підписала у 2009 році «газові» директиви Кабінету Міністрів без належної підтримки їх міністрами.

Газова криза стала наслідком допуску на ринок «РосУкрЕнерго» – Тимошенко

Натомість Юлії Тимошенко зазначила, що газові угоди з «Газпромом» були вимушеним кроком, спричиненим тим, що Росія припинила постачання газу не лише для України, а й для країн Європи.

«Газова криза 2009 року стала наслідком допуску монопольного тіньового посередника – «РосУкрЕнерго». Угодою, що підписана за дорученням Єханурова, Україна раз і назавжди була позбавлена права брати туркменський, узбецький і казахський газ як альтернативу російському газу. Монополія «РосУкрЕнерго» з того моменту стала абсолютною, і тому у 2009 році у нас уже, крім російського газу, альтернативи не було», – зазначила Тимошенко.

Допит Юрія Єханурова у Печерському суді тривав понад 5 годин.

Судовий процес проти Тимошенко організований дивним чином – Огризко

Тим часом своєї черги чекали решта викликаних стороною обвинувачення у понеділок свідків. Серед них був і колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

«Для мене це все виглядає таким доволі дивним. Починаючи з того, що могли б бути викликані на певний час. Щонайменше визначити, хто за ким, приблизно коли і, щонайменше, займатися своїми справами. Натомість ми з 10-ї години перебуваємо у такому «приємному» очікуванні. Я не думаю, що це правильно. Тут треба говорити про нормальну організацію судового засідання», – зауважив Огризко.

У судовому засіданні у справі Юлії Тимошенко оголошено перерву до 4 серпня.

Новий захисник підсудної Юрій Сухов повідомив, що у четвер він бере участь в іншому судовому засіданні, і тому під загрозою його участь в засіданні у справі Тимошенко.

Тим часом, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що судовий процес над екс-Прем’єр-міністром України коригується поза межами Печерського районного суду Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG