Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко: соратники, співучасники, кримінал і політика (європейська преса)


Прага – У європейській пресі звертають увагу на те, що всі судові справи, пов’язані з процесом Тимошенко, у Києві називають тепер «справами жертв революції». Правозахисники дивуються тому, що правопорушення чиновників, що їх раніше не помічали в Україні, тепер стали предметами судових розглядів, і насамперед стосовно колишніх урядовців, які опинилися в опозиції. Європейські оглядачі також звертають увагу на спроби українського олігарха «завоювати європейське небо». Низка газет у Європі привертає все більшу увагу європейців до українського Криму. Книги українського письменника Андрія Куркова завойовують Туманний Альбіон.

«Москоу Таймз» оприлюднила матеріал про висновки доповіді американських експертів, що профінансовані Міністерством енергетики США і стосуються політичного характеру «енергетичної зброї Росії», за допомогою чого Москва посилює свій політичний вплив по всій Європі. У цій доповіді також сказано «про сильну енергетичну і газову залежність України від Росії» та про шляхи подолання цього тяжкого енерго-політичного тягаря для Києва. Тут йдеться, зокрема, про перспективи видобування сланцевого газу в Україні як серйозної альтернативи залежності від російського блакитного палива. Тобто американські експерти наголошують, що всюди за кордоном, особливо в Україні, російський газ несе за собою великі політичні амбіції та політичні махінації Кремля.

Недарма перед цим лондонська «Файненшел Таймз» охарактеризувала українських і російських політиків, насамперед, від нафти і газу, як таких, що «рідко бувають біліші від снігу – скоріше, мова йде про різні відтінки сірого». Тобто політичні процеси в Україні, що переважно пов’язані з енергетикою, газом, часто близькі до криміналу, до ігнорування діючих законів держави. Демократичний світ до сьогодні закликає Україну покінчити з корупцією і кримінальним схемами, насамперед в газовій сфері та енергопостачанні у цілому.

Саме цим нинішня влада у Києві намагається пояснювати перебіг останніх судових процесів, у першу чергу проти одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко. Як зауважує російська «Ізвестія», представник Генпрокуратури поінформував днями Верховну Раду України про масштаби боротьби з корупцією в державі, коли вже виявлено до 18 тисяч злочинів, пов’язаних саме з хабарництвом. За твердженнями заступника Генпрокурора України Євгена Блажівського, заарештовано у цих справах до 500 осіб, а до суду передано 2 тисячі справ про хабарі, і 20 з них стосуються чільних чиновників. Російська газета називає одним із найбільш гучних судових процесів, пов’язаних із судом, із Юлією Тимошенко, саме процес над колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. «Ізвестія» наводять тут слова директора Української Гельсінської групи Володимира Яворського, який стосовно суду на Луценком зазначив: «Це не політичні репресії, хоча справа безумовно політична. Такі порушення багато років були в Україні, але чиновників почали карати лише тепер, що виявилося для країни дивним». «Ізвестія» також відзначають, що колишні соратники Тимошенко по владі, насамперед із газової та митної сфери, стали тепер фактично співучасниками у судових розглядах разом із колишнім прем’єром. Російське видання також порушує питання про те, яку роль може відігравати у перебігу суду над Юлією Тимошенко факт боргу Росії у понад 400 мільйонів доларів з боку «Єдиних енергетичних систем», компанії, що дозволила Тимошенко бути одним із ключових гравців у газовому бізнесі між Росією та Україною. Реагуючи на звинувачення у судово-політичних переслідуваннях, вибірковості правосуддя у Києві, влада Януковича, як пишуть «Ізвестія», «виправдовується» новими гучними арештами, на кшталт глави Комісії з регулювання ринку фінансових послуг Василя Волги. Московська газета також інформує про свідчення в суді проти Тимошенко колишнього прем’єра України Юрія Єханурова, котрий звинуватив Тимошенко у залежності від Росії на газових переговорах у січні 2009 року.

Лондонська «Файненшел Таймз» інформує про те, що український олігарх Ігор Коломойський зробив крок до формування нової європейської авіалінії, коли купив контрольний пакет акцій данської компанії Climber Sterling. Газета також повідомляє, що Коломойський хоче використати платформу купленої компанії для початку співпраці з двома шведськими авіакомпаніями і створення нової північноєвропейської авіалінії.

Британські «Файненшел Таймз» і «Ґардіан» помістили великі матеріали про сучасного російськомовного українського письменника Андрія Куркова, який вже відомий у світі своїми численним кримінально-політичними романами. Цього разу у Великій Британії виходить його роман «Нічний молочник» і сам письменник стає одним із чільних учасників книжкової ярмарки в Единбурзі, котра відкривається 2 серпня. «Ґардіан» нагадує, що Андрій Курков передбачив у своїх романах отруєння Президента України Віктора Ющенка, а також спалах «газової війни» між Росією та Україною за два роки до цього. Газета з Лондона навіть зауважує, що українські спецслужби запитували у Куркова, чи не скористалися бува отруйники Ющенка його романом як джерелом для здійснення ліквідації кандидата на Президента України. Британські газети також друкують біографію Андрія Куркова і рецензії на його романи.

Австрійська «Дер Штандард» інформує, що вчені з німецького Тюбінґена лабораторно підтвердили знахідки щодо проживання найдавніших у Південно-Східній Європі анатомічно сучасних людей на території Криму, в поселенні Буран-Кая. Раніше ми інформували, що археологи України і Європи дослідили тут стоянку анатомічно сучасних людей, які жили від 31 до 25 тисяч років тому.

Чеська «Лідове новіни» кличе всіх, хто полюбляє екстремальний туризм, до гірського Криму і обіцяє устами чеських туристів дуже багато цікавого, зокрема, на маршруті від Бахчисараю до Ялти, через Кримські гори. Одна з учасниць подорожі в Криму Ада Мікулова зауважила: «Похід цього літа через Гірський Крим був для мене чимось абсолютно новим і нетиповим». Вона наголошує, що туристів тут чекає «недоторканна природа і небачена краса».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG