Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині розпочалася екологічна акція проти добудови ХАЕС


Акція протесту проти добудови Хмельницької АЕС, Острог, 2 серпня 2011 року
Акція протесту проти добудови Хмельницької АЕС, Острог, 2 серпня 2011 року

Рівне – Близько сотні активістів, які виступають проти добудови 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, пройшлися пішки від Здолбунова до Острога і зупинилися в екологічному таборі неподалік міста енергетиків – Нетішина. Ці люди демонструють свою незгоду з планами будівництва, які послідовно втілює «Енергоатом».

Проект будівництва ХАЕС-3,4 ще не затверджений, але енергетики сподіваються, що матимуть нові енергоблоки вже у 2016-17 роках. Саме тоді ресурс першого хмельницького енергоблоку буде вичерпаний. Хмельницька АЕС оголосила два тендера на добудову. Цьому передувала ратифікація Верховною Радою міжурядової угоди про співробітництво з добудови 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС. Російський «Сбербанк» зголосився надати кредити. Українські виробничники кажуть про готовність освоювати кошти вже з наступного року, а росіяни заявляють, що розпочали виготовляти обладнання, не чекаючи грошей.

Опоненти добудови вважають, що такий сценарій будівництва є алогічним: спочатку – угоди й обладнання, потім – узгодження. Вони вважають фарсом громадські слухання, які відбулися у прилеглих до Хмельницької АЕС населених пунктах. Адже за результатами слухань не ухвалені резолюції. Тим часом депутати п’яти сільських рад Здолбунівського району та міська рада Острога висловилися проти добудови.

Як пояснив один із учасників екологічного табору Олександр Казимірський, вони тут, бо вважають, що на позицію місцевих людей атомники і влада закривають очі. Зокрема, переважна більшість мешканців села Вельбівне, де зупинилися активісти (одне з найближчих сіл до атомної станції, ще ближче – лише село Нетішин), – проти добудови, каже він.

«Хочемо запросити на наше таборування керівництво атомної станції, щоб вони пояснили людям, як і чому це відбувається – що народ із навколишніх сіл проти, а ніхто на цей народ не зважає. Будемо проводити по навколишніх селах просвітницьку роботу, спілкуватися з людьми, щоб донести інформацію про потенційні небезпеки до тих людей, які її ще не мають», – пояснює Олександр Казимірський.

«За» і «Проти»

Негативну позицію щодо будівництва мають члени громадської ради при Нетішинській міськраді, таку ж позицію висловила на слуханнях громада Хмельницького. Але міські ради Нетішина, Ізяслава, Славути дослухалися до аргументів атомників і проголосували «за» розбудову.

Активний учасник таких слухань, начальник цеху радіаційної безпеки Хмельницької АЕС Валентин Костенко стверджує: від добудови місцеві мешканці матимуть тільки блага, і ніякої небезпеки. Відмінність проекту ХАЕС-3,4 від інших проектів аналогічної потужності – у застосуванні удосконаленого устаткування і впровадженні додаткових систем безпеки, запевняє виробничник.

«Досвід проектування, введення в експлуатацію і експлуатація ядерних установок попереднього покоління – В-320 – на території України й інших країн, високий рівень підготовки персоналу, який не так давно вводив в експлуатацію другий Хмельницький енергоблок, досягнутий на ХАЕС рівень культури та відповідальності персоналу дозволяє готувати нові енергоблоки», – каже Валентин Костенко.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко обіцяє звернутися до суду з позовом на активістів, котрі «заважають обговоренню». Вони ж запевняють, що хочуть лише прозорого всебічного обговорення і формування чіткої громадської думки за його результатами.

За акцією в Острозі уважно спостерігали медіа-представники Хмельницької АЕС. Скажімо, кореспондент газети атомників «Перспектива» Олександр Шустерук зауважує, що ставиться до таких протестів скептично. «Це рекламна кампанія партії під цю екологічну акцію», – каже він.

Старі фундаменти, малі преференції…

«Зелені» активісти і справді належать до опозиційних партій, однак це не завадить людям висловлювати і громадянську, і політичну позицію, – зауважує учасник мітингу, депутат Здолбунівської районної ради Сергій Кондрачук. – Нам на це кошти дає Росія. Але за останніх 300 років Росія Україні хоч у чомусь хоч на іржавий цвях поступилася? Беремо кредит – близько п’яти мільярдів. Чи є хоч одна людина, яка вірить, що дійсно кожна копійка цього кредиту піде на добудову?»

Учасник мітингу острожанин Олег за освітою радіофізик. Чоловік вважає, що енергоблоки типу В-392 навіть після модернізації є недосконалими, значною мірою через старі фундаменти, а преференції, які обіцяють населенню атомники – надто мала ціна за потенційні ризики. Для міста три мільйони, які надає Мінатоменерго, – це асфальт для однієї вулиці, зауважує чоловік. «А якби це робити грамотно й кваліфіковано, то на кожного мешканця 30-кілометрової зони мали б бути відкриті страхові фонди, які б передбачали купівлю житла у разі техногенної катастрофи», – каже він.

Понад 20 років тому, коли місцеве населення на хвилі постчорнобильських настроїв домагалося зупинки розпочатого будівництва 3-го і 4-го енергоблоків, вервечка учасників ходи простяглася від Острога до самісінького Нетішина. Нині більшість острожців воліють спостерігати за ходом дискусій, не приєднуючись до мітингувальників. Представники районної влади спостерігали за мітингом із вікон адміністрації, однак ніхто до людей не вийшов. Чергова серія дебатів розгориться тут 4 серпня – саме цього дня Острозька районна рада повинна визначити своє ставлення до грандіозної розбудови, котру мешканці острозьких п’ятиповерхівок зможуть споглядати зі власних вікон.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG