Доступність посилання

ТОП новини

Огризко у суді «топив» Тимошенко


Мітинг на підтримку Юлії Тимошенко, Київ, 4 серпня 2011 року
Мітинг на підтримку Юлії Тимошенко, Київ, 4 серпня 2011 року

Київ – Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко у четвер свідчив у Печерському районному суді Києва проти Юлії Тимошенко. За його словами, підсудна не мала права втручатися у переговори українського «Нафтогазу» з російським «Газпромом». Утім, захисник Тимошенко Юрій Сухов каже, що і ці свідчення можна тлумачити на користь підсудної.

Печерський суд знову розглядає справу Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко заявив, що Кабінет Міністрів у січні 2009 року намагався прийняти директиви щодо газових угод із Росією, але не прийняв їх. Про це він сказав під час допиту у справі колишньої Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у Печерському райсуді Києва. Зокрема, за словами Огризка, директиви не могли бути прийняті, бо Кабінет Міністрів не може приймати важливі для суспільства рішення без участі Прем’єр-міністра. Крім того, Кабінет Міністрів видає директиви від імені України, а НАК «Нафтогаз України» не вів переговори від імені держави, наголосив він.

«Три офіційні особи в державі: Президент, прем’єр і міністр закордонних справ мають право вести і підписувати міжнародні договори України без спеціальних на те повноважень. Це норма закону. НАК «Нафтогаз України» є акціонерним товариством, що має власні органи управління. Саме ці органи повинні давати делегації «Нафтогазу» відповідні вказівки, директиви, як би ми їх не називали», – зауважив Огризко.

Екс-голова МЗС також висловив думку, що Тимошенко підписала договори, які не відповідають інтересам України, під тиском Росії. Тому підписані договори порушують міжнародні норми, сказав він.



Прем’єр-міністр мала право підписувати директиви прем’єра – Сухов

Утім, захисник підсудної Юрій Сухов заявив, що свідчення Володимира Огризка, як і решти свідків звинувачення, доводять невинуватість Юлії Тимошенко.

«Двічі сказав Володимир Огризко, чітко та однозначно він підтвердив, що Прем’єр-міністр України мала право підписувати директиви Прем’єр-міністра України. Це головне твердження сьогоднішнього допиту, – наголошує Сухов. – Водночас, на жаль, цілий ряд питань, що ми хотіли з’ясувати, пов’язаних із регламентними процедурами Кабінету Міністрів, що фігурують у звинуваченні, суд зняв. Тобто, з’ясувати питання, що стосуються конкретних чітких відповідей, нам не вдалося».

Юрій Сухов також повідомив, що буде повторно подавати клопотання про надання додаткового терміну для ознайомлення з матеріалами справи, оскільки йому вдалося прочитати менше ніж 500 сторінок із кількох тисяч. Крім того, Сухов нагадав, що суд «технічно не може надати можливість для ознайомлення», оскільки у кімнаті, де він читає матеріали, встановлено відеоспостереження, що є порушенням закону про адвокатуру.

Репресії проходять на тлі знищення матеріальної стабільності – Тимошенко

Юлія Тимошенко заявила, що попри постійне перебування у судовому засіданні, вона стежить за ситуацією в країні і не полишає активної політичної діяльності.

«Всі ці судилища, всі ці репресії проходять на фоні тотального знищення залишків матеріальної стабільності, залишків прав людей. Втілюється в життя закон про зміни до бюджету – радикально скорочують усі пільги. Це стосується і пенсіонерів, і дітей війни, і чорнобильців, і багатодітних родин, і дітей-сиріт. Ми спрямували до Конституційного Суду подання, що стосується незаконності скасування усіх пільг», – сказала Тимошенко.

Крім того, у четвер Печерський суд долучив до справи матеріали журналістського розслідування «стосовно впливу Адміністрації Президента на процес над Юлією Тимошенко». Відповідне рішення ухвалив суддя Родіон Кірєєв, задовольнивши частково клопотання Тимошенко. Водночас він відмовив у залученні до процесу як свідків журналістів, які вели це розслідування і з’ясували, що коментарі заступника Генпрокурора Тетяни Корнякової, яка свідчила у суді у справі Тимошенко, надсилалися з комп’ютерів Адміністрації Президента.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG