Доступність посилання

ТОП новини

Як західноєвропейські міста борються з міграцією зі сходу Європи


Туніські мігранти намагаються втікти з їхнього табору в Мандурії, Італія, 1 квітня 2011 року
Туніські мігранти намагаються втікти з їхнього табору в Мандурії, Італія, 1 квітня 2011 року

Брюссель – Віднедавна у європейській співдружності такі країни, як Франція, Італія чи Данія самовільно почали відступати від головного принципу «шенгену» – права вільного пересування громадян. Та виявляється, намагання обмежити наплив мігрантів здійснюють не лише держави, а й окремі міста. Влада нідерландського містечка Валс вирішила встановити свої правила для закордонних прибульців. Тепер безробітні іноземці чи ті, що не мають достатньо грошей, не зможуть отримати дозвіл на проживання у цьому містечку. Єврокомісія – цей «наглядач за дотриманням європейських принципів» – вимагає пояснень від влади Нідерландів.

Шенгенські правила забороняють будь-які обмеження руху людей чи робочої сили з держав, що належать до цього простору без кордонів. І от нещодавно міська влада Валсу – 10-тисячного населеного пункту Нідерландів – вирішила припинити поселення будь-яких іноземців, що не мають достатніх засобів для проживання чи місця роботи.

Міська адміністрація пояснює: ми виділяємо величезні кошти іноземним прибульцям і більше не в змозі приймати нових мігрантів, якщо вони не можуть самі себе утримувати.

Мер Валсу Жан-Поль Комп’єр заявив місцевій пресі, що величезна кількість румунів та поляків мають надзвичайні складнощі із працевлаштуванням. Насамперед, через незнання нідерландської мови.

Міський голова наводить такі цифри: кожен десятий іноземець поселяючись у Валсі подає клопотання про фінансову підтримку. Місту це коштує дорого, бо з місцевого бюджету щороку на ці потреби виділяється близько півмільйона євро. Міська рада наголошує, що такого значного відсотка прохачів соціальної допомоги немає навіть у великих містах Нідерландів. Тим часом, у Валсі зареєстровані представники аж 72-х національностей.

Єврокомісія хоче пояснень

Незважаючи на це, «шенген» винятків не робить, тож Європейська комісія відразу надіслала до Нідерландів вимогу прояснити ситуацію.

«Є директива, що дозволяє всім громадянам ЄС мешкати в іншій країні співдружності, – зауважує речник єврокомісара з внутрішніх справ Матью Ньюман. Всі європейці можуть вільно там працювати, жити та здобувати освіту. Це дуже важливо. Ми стежимо за ситуацією у Валсі, вивчаємо її та аналізуємо. Остаточне рішення з’явиться, коли Комісія отримає відповідь із Нідерландів».

Директива, яку згадує представник Комісії, була ухвалена 5 років тому. Вона дозволяє і навіть зобов’язує офіційно реєструвати мешканців співдружності в іншій державі, якщо вони там перебувають понад три місяці.

Характерно, що містечко Валс розташоване неподалік Маастріхта, де у лютому 1992 року було укладено угоду про створення єдиної європейської грошової одиниці. Так само, саме Маастріхтською угодою був покладений початок подальшому розширенню Євросоюзу.

Подібні ініціативи, що покликані припинити навалу іммігрантів, які істотно спустошують міські бюджети, не поодинокі. Мерія Валсу, у цьому сенсі, взяла приклад із сусіднього бельгійського містечка Пломб’єр, що розташоване одразу за кордоном, на території франкомовної Валлонії. Влада Пломб’єру раніше заявила, що надалі відмовлятиме у реєстрації іноземцям. Навіть, якщо вони – громадяни об’єднаної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG