Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники Юлії Тимошенко протестували проти її арешту (європейська преса)


Прага – Деякі західні й українські експерти попереджають: відкладення ЄС угоди про асоціацію з Україною означало б поразку Європи і перемогу Росії. Такий крок із боку ЄС, на думку експертів, не сприяв би швидкій демократизації українського суспільства, а угода – навпаки, змусила б демократичні сили в Києві концентруватися на базі вже досягнутого зближення з Європою. Західні газети також детально коментують перебіг судового засідання у справі Тимошенко у п’ятницю, коли після дискусії в Печерському суді з нинішнім Прем’єр-міністром Миколою Азаровим прокуратура запропонувала заарештувати Юлію Тимошенко, а суддя Родіон Кірєєв підтримав це своїм рішенням.

Лондонське видання OpenDemocracy оприлюднило аналіз Ірини Солоненко з київського фонду «Відродження» та професора політології Пітера Рутленда з США. Вони критикують деякі заклики інтелектуалів до ЄС щодо твердішої політики до влади Президента Віктора Януковича в Україні аж до відкладення підписання угоди про зону вільної торгівлі з Києвом та введення візових обмежень для офіційних чільників України до Європи доти, доки не припиниться судове переслідування Юлії Тимошенко.

Видання подає й інші точки зору: американських експертів із українських проблем професора Александра Мотиля і представника американських неурядових організацій Адріана Каратницького. Вони вважають, що санкції проти Януковича штовхнули б Україну в обійми Росії. Аналітики наголошують на сторінках OpenDemocracy, що попри всю помилковість судового процесу над Тимошенко, цей фактор не повинен стати переломним у політиці Заходу щодо України.

Експерти переконані в неефективності пропонованих деякими з інтелектуалів санкцій щодо влади Януковича і покладаються на дієвість нових угод ЄС з Україною, які здатні набагато більше консолідувати демократичні сили в українському суспільстві.

Ірина Солоненко і Пітер Рутланд, як і інші західні експерти, попереджають, що «відмова укласти угоду про асоціацію з Україною була б не лише ударом для Києва , а й також цвяхом у домовину вже розпочатої політики сусідства ЄС із Східною Європою, базованої на спільних цінностях, котрі покликані об’єднувати ЄС зі східними сусідами.

Чеська «Лідове новіни» повідомила, що «український суд вирішив взяти під арешт Юлію Тимошенко. Приводом для цього суддя визнав систематичне порушення порядку ведення судового засідання з боку обвинуваченої».

Газета також наводить деталі п’ятничної дискусії в Печерському суді за участю Прем’єр-міністра Миколи Азарова та Юлії Тимошенко, котрого обвинувачена відкрито обізвала в суді «експертом з капусти», «старим корупціонером». Сам же Азаров охарактеризував укладену Юлією Тимошенко газову угоду з Росією у січні 2009 року «зрадою українських людей і зрадою держави». Чеська газета зауважує, що визнання судом зловживання з боку Юлії Тимошенко службовим становищем на посаді Прем’єр-міністра загрожу їй 10-річним ув’язненням.

Польська «Жечпосполіта» також повідомляє про арешт Юлії Тимошенко у п’ятницю за рішенням судді Печерського суду Родіона Кірєєва. Представник обвинувачення прокурор Лілія Фролова вважає, що «підписка про невиїзд Юлії Тимошенко не забезпечує дотримання обвинуваченою процесуальних норм».

Польське видання також інформує про невеликі сутички депутатів із блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді з охороною, що арештувала їхнього лідера у залі суду. На вулиці довкола Печерського суду і на шляху конвойного транспорту з арештованою Юлією Тимошенко відбувалися стихійні протести її прихильників.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG