Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко залишається за ґратами


Акція на підтримку Юлії Тимошенко, Київ, 8 серпня 2011 року
Акція на підтримку Юлії Тимошенко, Київ, 8 серпня 2011 року

Київ – Печерський райсуд Києва не задовольнив прохання адвоката колишньої Прем’єр-міністра змінити їй міру запобіжного заходу з арешту на підписку про невиїзд. Суддя Родіон Кірєєв також відмовився випустити лідера «Батьківщини» на поруки, про що просили і глави трьох релігійних конфесій, народні депутати та омбудсмен Ніна Карпачова.

Суд тричі відмовив Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Газову справу» у понеділок слухали у тій самій залі, що й раніше. Ґрати там не встановлювали, тож Юлія Тимошенко, як і раніше сиділа на своєму місці, лише за спиною у неї з’явився конвой. Охоронці суду намагалися перешкоджати спілкуванню представників преси з підсудною під час перерви у засіданні. Бійці «Грифону» у перерві намагалися зупиняти і відеозйомку, тоді як суд заборонив знімати лише сам процес. Утім, Радіо Свобода вдалося запитати Юлію Тимошенко про те, як вона себе почуває після трьох ночей у слідчому ізоляторі.

«Я почуваю себе впевнено. А все інше, я думаю, це питання нашої спільної об’єднавчої роботи у суспільстві, нашої боротьби проти режиму. Думаю, що ми обов’язково досягнемо перемоги», – змогла відповісти Юлія Тимошенко.

Таку заяву вона зробила одразу після відмови суду в задоволенні звернень уповноваженої Верховної Ради з питань прав людини Ніни Карпачової, а також патріарха Київського Філарета, настоятелів Михайлівського Златоверхого монастиря і Володимирського собору, представників Церкви євангелістів християн-баптистів та ієрарха римо-католицької церкви єпископа Луцького Маркіяна Трофим’яка. Усі вони просили випустити підсудну з-за ґрат.

Суд над Тимошенко викликає велике занепокоєння в Європі – Тейшейра

Після того, як суддя Родіон Кірєєв оголосив відмову, в залі почали лунати вигуки: «Ганьба!»

«Судом не встановлено обставин, які б свідчили про наявність підстав для зміни запобіжного заходу зі взяття під варту на особисту поруку та поруку громадських організацій. Суд постановив: у задоволенні клопотання про заміну запобіжного заходу зі взяття під варту на особисту поруку та поруку громадської організації – відмовити», – зачитав ухвалу суддя.

Тим часом, у дворі Печерського суду голова представництва Євросоюзу Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що суд над Юлією Тимошенко викликає велике занепокоєння в Європі. Також він нагадав, що завдяки газовим угодам 2009 року європейські країни отримали газ.

У свою чергу адвокат Юлії Тимошенко Юрій Сухов заявив, що арешт позбавив її належного захисту в судовому процесі. Оскільки практично унеможливив зустрічі підсудної із захисником.

«Поки що в мене немає дозволу на її відвідування у слідчому ізоляторі. Разом з тим, я не виключаю, що суд закінчить сьогодні засідання разом із закінченням робочого дня, а в неробочий час відвідувати СІЗО неможливо. Якщо засідання будуть відбуватися як і раніше, щодня, у мене не буде можливості побачитися з підзахисною», – зазначив Сухов.

Кірєєв дав один день, щоб захисник поспілкувався з Тимошенко

Під вечір Печерський районний суд Києва переніс засідання у «газовій справі» стосовно Юлії Тимошенко на 10 серпня.

Офіційно оголосили, що суд «пішов назустріч адвокатові Юрієві Сухому і дав один день, щоб і він і нові захисники Тимошенко могли потрапити до СІЗО й поспілкуватися з екс-прем’єром».



Результатом арешту колишнього Прем’єр-міністра України стало рішення дев’яти опозиційних парламентських партій створити «Єдиний комітет опору диктатурі». Про це повідомив на мітингу біля Печерського суду бютівець Сергій Соболєв. Він зазначив, що документ підписали партії «Реформи та порядок», «Захисників вітчизни», «Фронт змін», «Європейська партія», «Наша Україна», «Громадянська позиція», «Народний Рух», «Народна Самооборона» та «Батьківщина».

Крім того, в понеділок побільшало прихильників Юлії Тимошенко на мітингу. Тепер вони стоять по обидва боки Хрещатика. За словами депутатів від БЮТ, на мітингу присутні 5 тисяч людей із усіх регіонів України.

Також Сергій Соболєв повідомив, що опозиція відкликає своїх депутатів із відпусток з метою проведення позачергової сесії Верховної Ради.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG