Доступність посилання

ТОП новини

Литвин знову судиться з Мельниченком


Володимир Литвин
Володимир Литвин

Київ – Володимира Литвина притягнуть до кримінальної відповідальності після того, як він перестане бути Головою Верховної Ради, заявив колишній охоронець Президента України Микола Мельниченко. Екс-майор зробив таку заяву після судового засідання, де розглядалася можливість провадження у справі за позовом спікера парламенту проти нього – за звинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Апеляційний суд Київської області відхилив апеляційну скаргу колишнього майора Державної охорони Миколи Мельниченка, який просив закрити провадження у справі за позовом проти нього Голови Верховної Ради Володимира Литвина про захист ділової репутації, честі і гідності. Після закінчення судового засідання колишній охоронець Президента заявив журналістам, що спікер парламенту його вибачень не дочекається.
Мельниченко не збирається вибачатися перед Литвином
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00


«Литвин хоче, щоб я вибачився. Я не думаю, що він цього від мене дочекається. Я чітко заявляв і заявляю, що Литвин причетний до особливо небезпечних злочинів, які вчинялися як проти людини – проти Гонгадзе, так і проти держави Україна. Я особисто все чув, все бачив. Я даю відповідні свідчення Генеральній прокуратурі України. Я переконаний у тому, що після того як Литвин перестане бути Головою Верховної Ради, його обов’язково притягнуть до кримінальної відповідальності», – сказав Мельниченко.

На сьогодні провина Литвина не доведена – Прокопець

Володимир Литвин вимагає від Миколи Мельниченка вибачитись перед ним за заяви про те, що він нібито причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, і хоче стягти компенсацію в розмірі однієї гривні, нагадала адвокат голови парламенту Олександра Прокопець.

«Вся інформація, яка поширюється Мельниченком у засобах масової інформації про начебто причетність мого довірителя до трагічної загибелі журналіста Гонгадзе, не відповідає дійсності. Генеральною прокуратурою неодноразово перевірялися ці факти, і винесено постанову про відмову у порушенні кримінальної справи. Тому на сьогодні вина Литвина не доведена», – заявила Прокопець.

Докази провини Литвина – у справі стосовно Кучми – Неділько

Позов Володимира Литвина проти Миколи Мельниченка взагалі не може розглядатися у цивільному провадженні, наполягає адвокат Мельниченка Микола Неділько. Адже процесуальна проблема полягає в тому, що Мельниченку потрібно надати докази достовірності своїх заяв, але вони перебувають у матеріалах кримінальної справи проти колишнього Президента України Леоніда Кучми, пояснив він.

«Вся належна доказова база є у матеріалах кримінальної справи за фактом вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та порушеної стосовно Леоніда Кучми. У порядку цивільного судочинства суд не може витребувати ті належні докази, якими підтверджується достовірність заяв Мельниченка. А обов’язок доводити достовірність заяв покладений на нас. Тому рішення суду буде таким, щоб задовольнити позов Литвина і зобов’язати Мельниченка вибачитися. Позивачем є особа, яка очолює вищий орган державної влади, що безпосередньо призначає довічно суддів на посади. Це прогалина у цивільному судочинстві», ­– зазначив Неділько.

Володимир Литвин подав до суду на Миколу Мельниченка в березні 2011 року. У позові містяться цитати Мельниченка з інтерв’ю, де він стверджував, що замовником та ідеологом вбивства журналіста Георгія Гонгадзе був Литвин.

Кримінальна справа стосовно колишнього Президента України Леоніда Кучми була порушена також у березні 2011 року. Його обвинувачують у перевищенні влади i службових повноважень, що призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Плівки майора Держохорони визнані речовим доказом у справі. Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що Володимир Литвин проходить у цій справі як свідок.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG