Доступність посилання

ТОП новини

На українську економіку чекає «озеленення» – Мінекології


Київ – Харчування, житло і транспорт є найбільш несталими сферами споживання, на які припадає 70% потенціалу глобального потепління та 65% від загального використання матеріалів. Такого висновку дійшли екологічні організації – учасники проекту «Місто дій», які провели в четвер у Києві свій семінар на тему сталого споживання і «зеленої економіки». На думку місцевих фахівців, найближчі 10 років Україна боротиметься із проявами споживацької психології своїх громадян.

На довкілля у найближчі п’ять років Україна планує витратити понад 4 мільярди гривень, зазначають у Мінекології. За словами начальника управління екологічної політики та стратегічного планування Володимира Білоконя, нині вже повністю готовий природоохоронний блок Угоди про асоціацію з Євросоюзом, затверджено Національний план дій на 5 років та розробляється ще один – до 2020-го. Під ці документи Євросоюз має намір виділити кошти: до кінця року держава планує отримати перший транш – 15 мільйонів євро.

Таким чином, відповідно до Плану дій, до 2015 року міністерство буде займатися впровадженням методів економії енергоносіїв, заохоченням ведення органічного сільського господарства, покращенням технічного оснащення природоохоронців, а також збереженням заповідників, на охорону яких, за словами Володимира Білоконя, немає коштів. Однак пріоритетом на сьогодні є утилізація небезпечних відходів, додає він.

«Я особисто цим займався і проїжджав по райцентрах України. Я бачив, у яких умовах зберігаються непридатні пестициди. Це, вибачте, сарай, який продувається всіма вітрами і промивається дощами, – зауважує Володимир Білоконь. – І там лежать мішки, небезпечний вміст яких змивається у ґрунтові води – і зовсім поряд стоять криниці, з яких п’ють довколишні мешканці. І саме на ліквідацію цієї ситуації будуть направлені першочергові дії міністра».

Як українці повертатимуть екологічні «борги»?

Термін «стале споживання та виробництво» – тобто задоволення потреб людини з мінімальним використанням невідновлюваних природних ресурсів – вперше був використаний на Конференції ООН з питань навколишнього середовища і розвитку в 1992 році. Тоді на офіційному рівні було визнано зв’язок між деградацією навколишнього середовища й виробництвом і споживанням товарів та послуг.

Якщо Україна планує перейти на стале споживання, їй потрібно змінювати свідомість своїх громадян, зауважує Ганна Голубовська-Онісімова, президент екологічної організації «Мама-86». За її словами, сьогодні українець залишається «екологічним боржником», бо споживає щодня більше ресурсів, ніж природа може відновити. Крім того, багато ще потрібно зробити, щоб унормувати доступ до інформації про стан довкілля, зазначає еколог.

«Країни колишнього Радянського Союзу дуже погано дають статистику, багатьох даних не вистачає. Крім того, наявні дані дуже важко порівняти із такими у країнах ЄС, – розповідає Ганна Голубовська-Онісімова. – І нині якраз у рамках «Східного партнерства» виконується проект, спрямований на гармонізацію форм представлення інформації про впливи на довкілля та використання природних ресурсів».

Наступного року в Ріо-де-Жанейро має відбутися Всесвітня конференція сталого розвитку «Ріо+20», на якій країни-учасниці, серед яких і Україна, звітуватимуть щодо результатів впровадження сталого споживання та виробництва.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG