Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті суд над Мубараком продовжився із заборони трансляцій


Прага – У понеділок судовий процес над колишнім президентом Єгипту Хосні Мубараком продовжив свою роботу після майже двотижневої перерви. Суддя відразу ж оголосив про заборону трансляцій із залу суду. Як в суді, так і на вулиці в Каїрі перед його будівлею тривало протистояння між прихильниками і противниками Мубарака. Проте і цього дня судове засідання не було тривалим, бо суд знову пішов на задоволення клопотання захисту про продовження терміну ознайомлення із суттю звинувачення на адресу Мубарака та його найближчого оточення.

Як і на початку слухань 3 серпня, 83-річного хворого Хосні Мубарака доправили у понеділок до зали суду на ношах і поклали на ліжко за ґратами. Із його лівої руки, з під шкіри стирчала голка для ін’єкцій. Два сини президента, котрі також серед звинувачених, були поряд із батьком у клітці й намагалися загородити батька від телекамер.

Попри ослаблення хворобою Мубарак досить чітко і гучно відгукнувся, підтверджуючи свою присутність у суді, коли суддя назвав його ім’я. Побоювання противників колишнього президента про його ймовірну неявку до суд на вимогу прихильників цього разу також не справдилися.

Суд звинувачує Хосні Мубарака у наказах на криваве придушення антиурядових протестів весною 2011 року, загибелі понад 800 учасників демонстрацій, що призвело до перевороту в Єгипті. Окрім цього колишнього президента і його найближчих соратників, включно з синами Алаа та Ґамалем, звинувачують у корупції.

Суддя відразу ж задовольнив клопотання захисту Мубарака

Фактично з появою Мубарака в залі суду цього понеділка суддя Ахмед Рефаат оголосив, що суд забороняє трансляцію зі своїх засідань у справі. Суддя також, не зволікаючи, задовольнив прохання захисту у справі Мубарака, заяву адвоката Фаріда аль-Дееба про продовження терміну ознайомлення із суттю звинувачення до 5 вересня. Адвокат також попросив дозволу ознайомитися із іменами понад півтори тисячі свідків, включно з військовими чільниками. Суддя Рефаат також оголосив про злиття в одну об’єднану справу і частини звинувачень на адресу чільників армії та сил безпеки.

За межами суду на площі Каїра перед охороною з сил безпеки і армійських патрулів цього разу переважали прихильники Хосні Мубарака. Хоча на першому засіданні були присутні багато противників колишнього глави Єгипту.

Один із прихильників Мубарака перед судом сказав журналістам: «Я лише один із 85 мільйонів і для нас є неможливим засудити людину, котра управляла державою впродовж 30 років. Один із тих, кого треба судити, це міністр внутрішніх справ, який не організував безпеку демонстрацій, інші, хто вкрав мільярди. Але не Мубарак – військовий, котрого ми судимо, котрий тримав країну упродовж минулих 30 років. Так, країна мала проблеми, але це не були помилки лише однієї людини, це були загальні хиби. Тому ми не можемо судити його. А за вбивства людей, жертви має відповідати міністр внутрішніх справ Хабіб аль-Алді».

Хоча противники президента заявляють, що саме Мубарак гальмував розвиток Єгипту і «продавав його, включно з кращими землями в Шарм аль Шейху». Спостерігачі також не виключають, що армія, зокрема її керівник – маршал Тантаві, який виступатиме в суді як свідок, можуть стати ключовими особами в реабілітації Хосні Мубарака.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG