Доступність посилання

ТОП новини

Львівськими освітянами керувала людина з фальшивим дипломом


Львів – Чи мають чиновники мерії при посадах вищу освіту? Це перевірятиме спеціальна комісія. Вже колишній начальник міського управління освіти Володимир Огура при працевлаштуванні у Львівську міську раду подав підроблений диплом спеціаліста. Володимир Огура ніколи не навчався у Львівському університеті імені Івана Франка. Таку відповідь отримала кореспондентка Радіо Свобода на свій запит з університету. Яке покарання понесе колишній чиновник і як його могли прийняти на роботу з підробленими документами?

Днями депутати міськради від ВО «Свобода» повідомили, що начальник міського управління освіти подав при працевлаштуванні підроблений диплом спеціаліста Львівського університету імені Івана Франка.

Мовляв, прізвища Володимира Огури немає у протоколі про здачу державних іспитів серед студентів.

Райці звернулись до фахівців з проханням перевірити їхнє припущення.

Володимир Огура не навчався в університеті


«На ваш запит повідомляємо, що Володимир Огура не завершував у 1998 році навчання у Львівському державному університеті імені Івана Франка за спеціальністю «фінанси і кредит» і не отримував диплому серії ЛР № 005699 з реєстраційним номером 216». Таку відповідь отримала я 23 серпня на свій запит.

Ще до офіційного підтвердження у телефонній розмові з кореспондентом Радіо Свободауже колишній начальник Володимир Огура обурювався, що він «не малює дипломів» і «сам попросить управління освіти подати запит в університет».

Тим часом, за словами мера Львова Андрія Садового, який, власне, і лобіював бездипломну особу на посаду головного міського освітянина Володимир Огура написав заяву на звільнення. А міський голова доручив провести службове розслідування щодо з’ясування обставин і обіцяє покарати працівників відділу кадрів. Ба більше, він вважає, що необхідно перевірити дипломи усіх чиновників мерії.

Це не вперше міський голова Львова Андрій Садовий «обпікається» щодо власної кадрової політики. Кілька років тому мер призначив начальником управління муніципальної дружини людину, яка перебувала у розшуку.

За підроблений диплом можна сісти за ґрати на шість років

Львівські правоохоронці протягом десяти днів розслідуватимуть справу і, якщо підтвердиться факт підробленого диплому Володимира Огури, то порушать кримінальну справу, повідомив Радіо Свобода керівник прес-служби ГУ МВС у Львівській області Денис Харчук.

Згідно зі статтею 358 Кримінального кодексу України, підроблення документів і їхнє використання карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі від шести місяців до трьох років.

Про те, що у начальника міського управління негаразди з документами, неодноразово наголошували в обласному управлінні освіти, зокрема, начальник Михайло Брегін. І це й стало підставою для депутатів поспілкуватись з викладачами університету і припустити, що диплом посадовця фальшивий.

Кадрова політика мера Львова просто вражає – Соколов

Голова вільної профспілки працівників освіти Львівщини Андрій Соколов наголосив у коментарі Радіо Свобода, що Володимир Огура за фальшивим дипломом здобув і ступінь магістра. «А це означає, що ступінь незаконний, бо здобутий на підставі фальшивого диплому. Випадок з начальником освіти лише свідчить, що мер Садовий кадри не підбирає, а йому був потрібен Огура для реалізації своїх планів в освіті, щоб зробити освіту більш залежною. Огуру просто використали, коли призначали», – вважає профспілковий лідер.

Володимир Огура п’ять місяців очолював міське управління освіти і був ініціатором ліквідації районних управлінь освіти. До роботи він працював керівником відділу освіти Галицького району, 10 років був директором приватної естетично-розвиваючої школи «Ерудит».

У своїй біографії Огура вказував, що має вищу освіту за спеціальністю «Фінанси і кредит» і закінчив з відзнакою Львівське музично-педагогічне училище у 1993 році.

Дедалі частіше працедавці перевіряють дипломи працівників

За словами Андрія Соколова, обов’язково потрібно перевірити дипломи працівників мерії, але це має зробити незалежна комісія. «Період 1990-х був диким, коли все купувалось. Я переконаний, що у мерії є багато людей з підробленими дипломами», – каже Андрій Соколов.

За неофіційною інформацією, фальшивий диплом спеціаліста у Львові можна придбати за 700–1000 доларів. У канцелярії Львівського університету імені Івана Франка Радіо Свобода повідомили, що дедалі частіше до них звертаються із запитами з проханням перевірити дипломи.

Львівський прецедент є не першим в Україні, з підробленими дипломами працювали люди при високих посадах у Криму, а також у кількох містах Центральної України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG