Доступність посилання

ТОП новини

МЗС перевіряє інформацію про участь українців у протистоянні у Лівії


Міністерство закордонних справ України перевіряє інформацію про можливу участь українців у воєнних діях на території Лівії. Про це Радіо Свобода сказав керівник департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

«Поки що ми не отримали ніяких свідчень про те, що там є українські громадяни – серед полонених чи серед тих, хто бере участь у бойових діях», – сказав він.

Представник МЗС нагадав, що подібна інформація лунала у лютому цього року. «Вона виявилася «качкою», тому що ніхто ніяких доказів не навів. Ми зараз не беремося заявляти, що нас дурять чи не дурять. Але минулого разу таку інформацію поширили різні структури, які, очевидно, намагалися дискредитувати українську авіаційну галузь. Це в першу чергу структури країн, які є конкурентами України на ринку авіаційних озброєнь. Наразі мова не йде про якісь там високотехнологічні професії. Можливо, інформація стосується слов’ян із якихось інших країн», – додав Олег Волошин.

Він також зазначив, що, «в будь-якому разі, держава не несе за це відповідальності, тому що в Україні найманство заборонене законом». «Якщо серед членів «Аль-Каїди» були громадяни різних західних країн, це не означає причетність цих країн до діяльності «Аль-Каїди». Якщо люди є найманцями, це треба доводити, їх треба передавати в Україну, передавати їх до судових органів, а потім стверджувати, найманці вони чи ні», – заявив він.

«Нас це питання хвилює виключно в контексті того, що якщо це наші громадяни, ми повинні зробити все, щоб захистити їхні права. Жодної політики в цьому питанні немає, тому що ми туди нікого не направляли на офіційному рівні воювати і жодну зі сторін конфлікту ми не підтримуємо», – додав Олег Волошин.

У п’ятницю російське агентство «РІА Новості» з посиланням на неназваних представників лівійської опозиційної влади заявило, що в перебігу бойових дій у Тріполі повстанці затримали кількадесят снайперів, 15 із яких нібито «громадяни України». Жодних підтверджень цього досі не надійшло.
XS
SM
MD
LG