Доступність посилання

ТОП новини

Гальмування переговорів з МВФ – страх перед «антиреформаторськими» протестами українців (огляд преси)


Київ – Міністерство внутрішніх справ розпочало допити учасників опозиційної акції 24 серпня. Як зауважує газета «Україна молода», за масштабами ця кампанія нагадує масові виклики в міліцію учасників Податкового майдану. Їх опитують у рамках кримінальної справи, порушеної за фактом сутичок з правоохоронцями. Опозиціонерам закидають, що вони влаштували похід по Києву всупереч судовій забороні, зазначає «Україна молода».

Нові кредити Україні від Міжнародного валютного фонду можуть забаритися. Такого висновку дійшли оглядачі газети «День», розмірковуючи над відстроченням приїзду до Києва місії МВФ. І хоча більшість опитаних «Днем» експертів вважають, що у нових траншах зараз немає гострої потреби, деякі з них остерігаються накладання цієї ситуації на ймовірну «другу хвилю» економічної кризи, а це загрожує значними поступками Росії в обмін на її гроші. У той же час вимушені реформи, серед яких – і пенсійна, викликають незадоволення українців, тому затримка переговорів може бути зумовлена страхом української влади перед масовими протестами, зауважує «День».

За 15 років існування гривня як національна валюта «подешевшала» у 15 разів, пише газета «Сегодня». Причиною цього експерти газети називають значне перевищення імпорту іноземних товарів над експортом. Як зазначив колишній секретар Кабінету Міністрів Віктор Лисицький, за ці роки українці так і не «повірили» у гривню, зберігаючи заощадження в іноземній валюті поза банками, а сума таких заощаджень сягає близько 65 мільярдів доларів, що у півтора рази перевищує державний бюджет України, йдеться у публікації газети «Сегодня».

Згідно з даними Державного комітету статистики, за перші три місяці нинішнього року зарплати українців зросли аж на цілих 19% відносно аналогічних показників 2010-го. Яким чином це могло трапитись, розмірковували аналітики «Вечірніх вістей» у матеріалі «Жити стало легше, жити стало веселіше – Держкомстат переконує нас у цьому. Але йому не вірять. Навіть в ООН».

Майже 12% українських дітей уперше викурюють сигарету у 9 років або і в більш ранньому віці. Ще 40% пробують курити в 10–16 років. Напередодні нового навчального року Асоціація керівників шкіл України закликала народних депутатів ухвалити у другому читанні законопроект щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, розповідає «Голос України». У планах активістів – повна заборона куріння, у тому числі у барах та ресторанах, і обмеження доступу до тютюнових виробів, – щоб сигарети продавалися тільки у спеціалізованих торгових точках, пише «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG