Доступність посилання

ТОП новини

Як гуманно зменшити кількість бездомних тварин, знають у Польщі


Варшава – Польські захисники тварин святкують перемогу. Під їхнім тиском польський Сейм переважною більшістю голосів ухвалив зміни до закону про охорону тварин. Відповідно до цього закону, людину, яка знущається над твариною, можна покарати на три роки ув’язнення, домашні ж улюбленці отримали багато привілеїв.

Понад 200 тисяч поляків підписалися під проектом змін до закону про охорону тварин у Польщі. Різноманітні акції, які мали переконати польських політиків у слушності цього законопроекту, тривали кілька місяців.

Зокрема, у Варшаві відбувся марш приятелів тварин, учасники якого пікетували польський парламент. Пікетувальники, які представляли 40 громадських організацій, прийшли під Сейм разом зі своїми чотириногими друзями.

Результати голосування в Сеймі приятелі тварин зустріли радісними вигуками «Браво!».

Навіть жива риба в магазині під охороною закону

Зміна закону, кажуть експерти, допоможе вирішити проблему бездомних тварин, яких останніми роками у Польщі розвелося чимало. Про це говорить Ева Ґеберт із Фонду «Отоз Енімалз», який активно лобіював ухвалення нового закону.

«Зміна закону про охорону тварин значно покращує долю бездомних тварин, долю тварин із притулків. Вона також покращує долю собак, яких утримують на ланцюгах. Потрібно покінчити з ланцюгами, зірвімо ланцюги. Польща – це не та країна, де ланцюг був народною традицією, як стверджують деякі наші депутати», – сказала Ґеберт .

Відповідно до нового закону, у Польщі не можна тримати пса на прив’язі без перерви довше ніж 12 годин. Закон також забороняє обрізати собакам вуха й хвости з естетичною метою. Розводити собак і котів на продаж тепер зможуть лише ті особи, які мають для цього спеціальні дозволи. Крім того, законом заборонено продавати собак і котів на базарах та в зоомагазинах, а мисливці не матимуть права відстрілювати бездомних домашніх тварин, які блукають неподалік людських помешкань. Якщо ж хтось знайде покинуту тварину, особливо на прив’язі, зобов’язаний буде повідомити про це владу або поліцію. Тому, хто знущається над своїм чотириногим другом, можуть заборонити утримувати тварину навіть упродовж десяти років.

Той же закон зобов’язує гуманно ставитися до живої риби, яку продають у продуктових магазинах. У ємностях, де утримують рибу, мусить бути достатньо води, щоб риба не страждала.

Як це втілити в життя?

Як кажуть польські захисники тварин, ухвалений парламентом закон свідчить про те, що польське суспільство стало гуманнішим. Утім, наголошують вони, попереду ще багато роботи.

Кристина Срочинська з Фонду «Емір» переконана: «Передусім, потрібно працювати над тим, щоб змінити свідомість людей. Якщо закон можна змінити одним голосуванням, то робота над зміною способу думання людей – це праця на роки. Тому організації приятелів тварин роблять величезний наголос на освіті дітей та молоді, щоб молоде покоління вміло шанувати тварин як живих істот, які терплять і відчувають страх, біль, як і люди».

Парламентську групу за ухвалення нового закону про охорону тварин очолювала депутат Сейму Йоанна Муха. За її словами, ухвалити новий закон було нелегко, оскільки великий опір чинило так зване мисливське лобі. А мисливців, каже вона, в польському Сеймі чимало.

У свою чергу політики, незадоволені новим законом, говорять, що його нелегко буде виконувати, оскільки наразі нема відповідних механізмів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG