Доступність посилання

ТОП новини

РНБОУ – синекура чи функціональний орган?


Володимир Горбулін, колишній Секретар Ради національної безпеки і оборони України, фото 2009 року
Володимир Горбулін, колишній Секретар Ради національної безпеки і оборони України, фото 2009 року

Київ – П’ятнадцять років в Україні діє Рада національної безпеки та оборони. Експерти по-різному оцінюють ефективність її роботи. Якість роботи РНБО поліпшується, стверджує директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак. За президентства Януковича апарат РНБО скоротили, і цей орган уже не намагаються зробити альтернативою уряду. Натомість, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що РНБО є синекурою для політиків-відставників. І питання національної безпеки цікавлять нинішню владу далеко не в першу чергу.

За президентства Віктора Ющенка Рада нацбезпеки та оборони практично дублювала структуру Секретаріату уряду, констатує директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак. Таке дублювання було одним із наслідків протистояння Віктора Ющенка і прем’єра Юлії Тимошенко.

РНБО тоді опікувалося практично всіма можливими питаннями державної політики, намагаючись частково бути альтернативою уряду, стверджує цей експерт. Водночас апарат Ради Нацбезпеки роздули. Він складався приблизно з трьохсот осіб, а заступників Секретаря Ради було дев’ятеро осіб. При цьому в засіданнях РНБО брали участь політики з протилежними підходами до вирішення. Доходило навіть до таких конфліктів, як між колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і екс-главою КМДА Леонідом Черновецьким.

При сильному Президентові – ефективне РНБО

За президентства Віктора Януковича становище поліпшилося. Апарат РНБО скоротили втричі, і ця Рада виконує ті функції, які й належить виконувати таким структурам. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Віктор Чумак переконував, що РНБО є потрібною для України структурою.

«Навіщо РНБО? А що, РНБО повинно засідати щотижня, щоб було видно результати роботи? Для вирішення поточних питань є адміністрація Президента, Кабінет міністрів. При сильному Президентові РНБО виконує функцію колегіального затвердження рішень Президента. Зараз, принаймні, ми маємо сильну президентську вертикаль і маємо колегіальне затвердження рішень, які ухвалює Президент.Все!» наголошує Віктор Чумак.

Притулок, а не функціональний орган

Зі свого боку, кандидат політичних наук Олександр Палій не заперечує значення Ради національної безпеки та оборони. Але зараз ця Рада є більше притулком для політиків, які втратили впливові посади в уряді та інших органах влади (один із яскравих прикладів заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич). А головне, вважає Олександр Палій, така Рада не є функціональною структурою. І це передусім не проблема тих, хто працює у РНБО.

«Це проблема підходу і фокусу нинішньої влади. Оскільки фокус кардинально змістили з проблем національної безпеки в бік пріоритетних питань, пов’язаних із перерозподілом майна, ресурсів і так далі. Тому серйозного ставлення до безпеки держави, до безпеки 46 мільйонів громадян у нашій країні не існує», вважає Олександр Палій.

За 15 років існування у Ради національної безпеки та оборони України було восьмеро секретарів (головою РНБО є Президент). На думку більшості експертів, найефективніше Рада працювала за першого секретаря – Володимира Горбуліна. Зараз секретарем РНБО є Раїса Богатирьова, яка обіймала цю посаду і за президентства Ющенка, і зараз, за президентства Януковича.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG