Доступність посилання

ТОП новини

«Луценка знищують фізично»


Київ – У колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка цироз печінки, внутрішні кровотечі та інші хвороби, які без термінового лікування можуть викликати рак. Такі висновки зробили після останнього обстеження екс-міністра провідні фахівці Міністерства охорони здоров’я. Попереднє обстеження Луценка у травні виявило подібні проблеми, але його результати до останнього часу керівники Лук’янівського СІЗО приховували, заявляють дружина та адвокати Луценка. Вони впевнені, що таким чином екс-міністра намагаються знищити фізично. У слідчому ізоляторі від коментарів відмовляються.

Колишній очільник МВС Юрій Луценко, якого Печерський районний суд звинувачує у перевищенні службових повноважень, важко хворий, і стан його погіршується, заявляє його дружина Ірина. Вона наводить висновки провідних гастроентерологів та дієтологів Міністерства охорони здоров’я, які за останні три місяці двічі обстежували її чоловіка. Погіршення відбувається через умови утримання Юрія Луценка в Лук’янівському СІЗО та через те, що його там не лікують, вважає Ірина Луценко.

Копії результатів першого обстеження свідчать, що в Луценка виявили внутрішні кровотечі, анемію та симптоми хронічного гепатиту і хронічного холециститу. А вже 30 серпня ці ж фахівці виявили цироз печінки, варикозне розширення вен стравоходу. І ці хвороби прогресують…

«Хворому показане лікування у спеціалізованому закладі, за його відсутності можливе погіршення і трансформація в рак», – такими були висновки фахівців.

Стан здоров’я екс-міністра тримали в таємниці?

Лікарі, серед яких головний гастроентеролог та головний дієтолог МОЗ, були здивовані, що слідчий ізолятор не виконав їхніх рекомендацій, розповіла Ірина Луценко. Вона вважає, що керівництво Лук’янівського СІЗО просто приховало висновки попереднього медичного обстеження від неї та від громадськості.

«СІЗО та влада свідомо приховали від суспільства хворобу Юрія Луценка. Тому що його хочуть знищити. Свідки на суді стверджують, що Юрій не порушував закон. А так його і не треба несправедливо засуджувати. Людина просто вмре в СІЗО», – каже дружина.

Тривогу Ірини Луценко поділяє й адвокат її чоловіка Олексій Бакалець. Він звернувся до судді Вовка, щоб той дозволив лікувати Луценка у профільній лікарні. Однак той ухвалив, щоб екс-міністрові надавали всю допомогу в слідчому ізоляторі. Як виявилося, Луценка навіть не перевели у медсанчастину, він залишається у камері, каже Олексій Бакалець.

«Хвороби, які виявили в Луценка, не дозволяють утримувати його під вартою, а відсутність лікування загрожує здоров’ю та життю людини, які є найвищою цінністю в Україні. Щодо цього є окрема юридична норма, тому ми звернулися з клопотанням про негайне звільнення Луценка. Незалежно від того, у відпустці суд чи ні», – заявив адвокат.

За роз’ясненнями Радіо Свобода звернулося до керівництва слідчого ізолятора, де перебуває Луценко. Там коментувати ситуацію відмовилися.

Зі свого боку, Ірина Луценко запевняє, що інформація про хворобу її чоловіка не є піаром. І обіцяє продовжувати боротьбу: «Ви знаєте, я була непублічною людиною. Але я дуже люблю свого чоловіка. І буду боротися за нього. Буду гризти, кусати, буду публічною!»

За інформацією Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, за останній рік у слідчих ізоляторах України померло 739 осіб. Більшість із них – через неналежне надання медичної допомоги.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG