Доступність посилання

ТОП новини

Чужі думки українського Президента (європейська преса)


Прага – Книжка українського Президента як результат «колективної праці» – під цим кутом розглядає публікацію Віктора Януковича польська преса. А французька газета Le Monde вважає, що суд над Юлією Тимошенко може привести нинішній український режим до ізоляції. З інших тем, звернених до України, виділяється публікація німецького часопису Die Welt, який аналізує нові великі можливості розробок сланцевого газу в Україні, якими можна буде в майбутньому покрити потреби українців.

Популярна польська Gazeta Wyborcza звернула увагу на нову публікацію Віктора Януковича «Opportunity Ukraine» («Можливості України») – книжку, яка нещодавно вийшла в Австрії. У статті «Чужі думки Президента України» мовиться про те, що книжка є компіляцією чужих думок і висловів, інакше мовлячи – плагіатом, на який відразу звернули увагу в Україні. 61-річний український Президент розповів, що він писав книжку на відпочинку в Криму; тим часом з’ясовується, що значною мірою вона списана з інших авторів – «політиків, місцевих журналістів, а також із проросійського видання «2000», яке підтримує Партію регіонів», зазначає польська газета. Деякі пасажі книжки дослівно списані з В’ячеслава Піховшека, який, як зазначено у статті, «не є дуже шанованою особою в Україні: працював у багатьох редакціях, мав своє ток-шоу на телебаченні, та головне – його можна пізнати з того, що сприяв кожній владі, якою б вона не була». В Україні насміхаються, наголошує польський щоденник, що книжка є «логічним продовженням певного стилю життя Віктора Януковича»: «Спочатку він привласнював собі чужі речі, потім чужі резиденції, а, нарешті, й чужі думки».

«Суд над Юлією Тимошенко ізолює український режим» – статтю під таким заголовком опублікував французький Le Monde. Щоб врятувати ситуацію, український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко наводить паралель із судом над колишнім президентом Франції Жаком Шираком, який зараз проходить у Парижі. Однак із польського Сопота нещодавно пролунало однозначне попередження, що Договір про асоціацію України з Європейським Союзом «неможливий, поки не буде врегульована справа з Юлією Тимошенко». Зрештою, як зазначає французьке видання, і в оточенні українського Президента немає одностайної думки щодо судового процесу над колишнім прем’єром України. «Табір Юлії Тимошенко відкидає ідею амністії, називаючи її «провокацією», а тому нинішній режим, який зіпсував відносини і з Москвою, і з Брюсселем, має попереду тільки погані варіанти», – робить висновок автор статті.

Німецький щоденний Die Welt опублікував докладний аналіз, який стосується перспектив видобутку сланцевого газу в Україні, яким Україна може в майбутньому повністю покривати свої потреби в природному газі. У той самий час, коли російський лідер Володимир Путін торжествував, що Україна з відкриттям «Північного потоку» втрачає свою «ексклюзивну позицію», американський концерн Shell підписав у Києві договір про розвідку запасів сланцевого газу. Американці мають намір, як зазначає видання, витратити на ці потреби 800 мільйонів доларів, а видобуток розпочати у 2016 році. Також у Києві намагаються стримати кремлівські плани об’єднати «Газпром» із «Нафтогазом». Виглядає, що нинішня українська влада починає усвідомлювати, що надто тісні контакти з Москвою не сприяють політичному й економічному розвиткові країни. З іншого боку, зближення з Заходом, із Європейським Союзом означає визнання демократичних цінностей, а тут якраз «в Україні намітився регрес», пише Die Welt. Зокрема, висунуті проти Юлії Тимошенко звинувачення «виглядають політично мотивованими причіпками, направленими проти найважливішої особи в нинішній опозиції». Тому вирок Тимошенко може мати побічні ефекти, зазначає німецьке видання.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG