Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов проти Фірташа і погрози Києва розібрати газопроводи (європейська преса)


Прага – Прагнення України увійти до зони спільної торгівлі з Європейським Союзом залишає байдужими дві головні олігархічні групи в Україні – Ахметова і Фірташа. Цьому, а також у цілому ставленню українських олігархів до співпраці з ЄС присвячене останнє число польського бюлетеня Центру східних досліджень у Варшаві. Про небезпеку здоров’ю Юлії Тимошенко повідомляє Financial Times, а чеське інтернет-видання Aktuálně.cz звертає увагу на погрози з Києва Європі розібрати свій газопровід.

Польські аналітики оцінюють як нейтральне ставлення двох найбільших олігархічних груп в Україні, Ахметова і Фірташа, до укладення угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Про це у найновішій публікації повідомляє бюлетень Центру східних досліджень у Варшаві (Ośrodek Studiów Wschodnich im. Marka Karpia). Договір України з ЄС не торкається безпосередньо інтересів олігархів, тому що «ринок Європейського Союзу відносно відкритий для українських товарів завдяки членству України у Світовій організації торгівлі», зауважує видання. Олігархічні групи Ахметова і Фірташа переважають в Україні й пов’язані, в основному, з хімічною і газовою промисловістю. Ахметов, читаємо далі, має більшу вагу в українському уряді, тоді як Фірташ домінує в президентській Адміністрації. Інші групи, на думку польських аналітиків, втратили свій політичний вплив, хоча й надалі намагаються відстоювати власні інтереси. Влада в Україні «старається не порушувати інтересів головних олігархів і реформи проводить так, щоб вони якнайменше зачіпали великий бізнес», мовиться в статті. «За фінансову підтримку влада надає умови великим бізнесменам проводити приватизацію на вигідних умовах. Для найбільших олігархічних груп «у цілому найкориснішою є політична ситуація в Україні, яка дозволяє великому бізнесові розвивати свою діяльність шляхом неформальних впливів на владу», – роблять висновок польські аналітики.

А британське видання Financial Times в нинішній публікації стверджує, що дочка Юлії Тимошенко Євгенія боїться за здоров’я мами. Тюремна камера нагадує «кам’яну печеру, це суцільний камінь, маленьке віконце і потрійні ґрати», розповіла Євгенія. Існує думка, що українська влада, ймовірно, визнає Юлію Тимошенко винною, а потім якось її помилує. Дочка, однак, наголосила, що її мати, безперечно, «не змириться з таким результатом і не покине намірів очистити своє добре ім’я», читаємо в газеті.

Популярне чеське інтернет-видання Aktuálně.cz в публікації «Україна погрожує Європі розібрати свої газопроводи» намагається з’ясувати, якими насправді є наміри України в її ставленні до Брюсселя і Москви в контексті газових переговорів. У Києві після запуску «Північного потоку» хочуть чітко почути, чи Європейський Союз і Росія й надалі розраховують на українські газопроводи. Якщо Україна не матиме чітких гарантій щодо транзиту газу через її території, то почне розбирати свої газопроводи, заявив речник голови українського уряду. Як підрахували українські економісти, «Північний потік» зменшить на 3 мільярди доларів США щорічно надходження за транзит в українську скарбницю. На Банковій цього допустити не хочуть. Із наближенням зими Європа почує про українсько-російську газову війну ще не раз, вважає чеське видання.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG