Доступність посилання

ТОП новини

Ялта: світові та європейські виклики для України


Колективне фото учасників 8 зустрічі YES, Сімферополь, 16 вересня 2011 року
Колективне фото учасників 8 зустрічі YES, Сімферополь, 16 вересня 2011 року

Сімферополь – На Восьмій щорічній зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES), що проходить у Лівадійському палаці в Криму, 16 вересня шукали місце України у світі, перед яким стоять нові виклики. Економічні негаразди в Європі та США, нестабільність на Півночі Африки і на Близькому Сході, загострення відносин між Україною і Росією та глобальний світоустрій у добу змін – теми для України досить актуальні. Водночас, внутрішньополітичні проблеми України, зокрема, з демократією та опозицією у п’ятницю на засіданнях не обговорювалися, однак у кулуарах колишнього царського палацу тривала досить жвава дискусія щодо питання про перспективи і проблеми укладення угоди про асоціацію України з ЄС.

Очевидно, найяскравішим виступом у п’ятницю була промова президента Ізраїлю Шимона Переса. Він послався на одного з відомих західних журналістів, який назвав сучасний світ морем із двомастами кораблями-країнами і двомастами капітанами-правителями, котрі ведуть свої кораблі з командами-народами чи то на зіткнення, чи – оминаючи перешкоди та інші кораблі – уперед.

Шимон Перес заперечив – всі ми пливемо в одному кораблі, лише кожен народ має свою каюту і свого капітана. І негаразди в одній каюті можуть призвести до біди на всьому кораблі. У сучасному світі фактично вже не існує національних економік, є тільки глобальна економіка і національні «бідності», сказав президент Ізраїлю.

Він також заявив, що в сучасному світі єдиним резервом для глобального розвитку залишилася наука. «Не матеріальні ресурси, не гроші, не вода, а саме знання визначають майбутнє світу», – наголосив Перес і знову закликав усіх не дивитися назад, в історію, а лише уперед.

Відомий американський економіст Ларрі Саммерс, щоб вийти з нинішньої економічної кризи, запропонував стимулювати збільшення споживчого попиту населення, а ось німецький фінансист Юрген Фітчен закликав централізувати фіскальну політику в зоні євро, а в решті світу – негайно вирішити проблему боргів. Індійський економіст Суреш Прабу не погодився із західними колегами. За його словами, глобальна криза стосується всіх, але ухвалювати рішення і вживати заходи щодо виходу з неї повинні ті країни, в яких ця криза почалася.

Ще один гість Ялти з Індії, член Індійського національного конгресу Мані Шанкар Аіяр не лише покритикував західний світ за схильність до експансії, але й рішуче заперечив Шимону Пересу, заявивши, що індійці шанують свою історію і не збираються забувати часи Британської Імперії.

Виступає Андрій Клюєв, Сімферополь, 16 вересня 2011 року
Україна вже долає економічну кризу?

За словами українських урядовців, Україна на тлі світових кризових явищ виглядає цілком пристойно. Вона вже другий рік демонструє зростання своєї економіки. Як зауважив віце-прем’єр українського уряду Андрій Клюєв, внутрішній валовий продукт торік виріс на 4 відсотки, промислове виробництво – на 8 відсотків.

А український Президент Віктор Янукович заявив, що в сучасних умовах Україна позиціонує себе як демократична європейська держава, що має відповідні інтереси та можливості і прагне посісти гідне місце у світі. За його словами, Україна має всі умови, щоб стати регіональним центром Східної Європи.

Угоду про асоціацію України з ЄС обговорювали в Ялті

Відповідаючи на запитання, Президент Янукович знову підтвердив європейський вибір України і прагнення якнайшвидше підписати з ЄС Угоду про Асоціацію. Разом з тим, він обминув увагою заклики європейців щодо політичних аспектів підписання цього документа, зокрема, проблеми погіршення стану демократії в країні.

У своєму виступі на зустрічі YES перший віце-прем’єр українського уряду Андрій Клюєв заявив, що переговори щодо асоціації з ЄС тривають в «он-лайн режимі» і він припустив, що уже в грудні відповідну угоду сторони парафують. Втім, одразу ж отримав кілька серйозних сигналів про вразливість і проблематичність цього прогнозу.

Спершу Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції – країни, яка головує в Раді Європи, заявив, що Україна має змінити норми законодавства, за якими відбувається судовий процес над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. А потім єврокомісар ЄС з питань сусідства Штефан Філе припустив: якщо екс-прем’єр України Юлія Тимошенко буде засуджена до реального тюремного строку, це може стати серйозною перешкодою на шляху підписання угоди про асоціацію України та Євросоюзу.

Він, а також міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт і член комітету з питань зовнішньої політики Європейського парламенту Ельмар Брок у п’ятницю ж зустрілися в Лівадійському палаці з Президентом України Віктором Януковичем, якому донесли свою стурбованість і розповіли про перспективи нератифікації угоди про асоціацію в Європарламенті.

Колишній віце-прем’єр з питань європейської інтеграції в уряді Тимошенко Григорій Немиря після зустрічі з депутатом Ельмаром Броком уточнив, що під час бесіди європейців із Віктором Януковичем йшлося не лише про звільнення Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів, але й про можливість їхньої повноцінної участі в політичному житті. А Штефан Філе тим часом сказав на брифінгу, що Віктор Янукович розуміє серйозність ситуації.

Українська сторона таки реагує?

Прес-служба Президента спершу повідомила, що розмова Віктора Януковича зі Штефаном Філе, Карлом Більдтом та Ельмаром Броком тривала понад дві години і сторони обговорили тему європейської інтеграції України, а також питання внутрішньої політики України, в тому числі щодо судової справи колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

А згодом на офіційному сайті глави держави з’явилася нова інформація – «Президент пропонує правоохоронним органам розглянути доцільність тримання під вартою осіб, що підозрюються у вчиненні злочинів, не пов’язаних із загрозою життю і здоров’ю громадян». У повідомленні мовиться, що про це йдеться у листі глави держави Генеральному прокурору України, міністру внутрішніх справ, голові Служби безпеки України, керівнику Державної податкової служби і головам Ради суддів України та Ради суддів загальних судів.

Експерти припускають що наступним кроком буде ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу з декриміналізацією правопорушень, не пов’язаних із загрозою життю і здоров’ю громадян. Це і дозволить звільнити Юлію Тимошенко та інших опозиціонерів, а також відкриє дорогу до підписання та ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG