Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада скасувала повернення на зимовий час


Верховна Рада ухвалила постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України». За рішення проголосували 266 із 354 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Постанова передбачає встановлення з 27 березня 2011 року на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години. Цією постановою визнано такими, що втратили чинність, попередні постанови Верховної Ради УРСР і України про обчислення часу.

Таким чином, постанова скасовує щорічне переведення годинників на сезонний (літній і «зимовий», тобто поясний) час і на постійно залишає Україну в літньому часі, який випереджає український поясний на годину.

За постанову голосували фракції та групи, які входять до парламентської більшості.

Минулого тижня від переходу на сезонний час відмовилася Білорусь слідом за Росією, яка ухвалила таке ж рішення раніше цього року. Обидві країни так само, як нині й Україна, від цієї осені не переведуть стрілки годинників на поясний («зимовий») час і залишаться на постійно в літньому, зсунутому на годину.

Перехід на зимовий час і назад здійснювався з незначними перервами в СРСР, а потім в Україні з 1981 року. Це робить і більшість країн Європи (досі єдиним винятком була Ісландія), зокрема, всі країни Європейського Союзу, про намір інтегруватися з яким заявляє Україна. Зокрема, Верховна Рада відновила запровадження літнього часу 1992 року саме «з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи», і «згідно з рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН».
XS
SM
MD
LG