Доступність посилання

ТОП новини

У Європі вірять, що Тимошенко буде звільнена


Київ – До 31 грудня цього року Польща головуватиме в ЄС. На цей період запланований саміт Україна – ЄС. Саме під час цього саміту, як припускають, можуть підписати частину договору про асоціацію з Україною. Та політичні переслідування в Україні, зокрема, процес над Юлією Тимошенко, можуть вплинути на подальший перебіг переговорів. Адже в Європі вже дали зрозуміти українській владі, що якщо події розвиватимуться таким шляхом, Україні угода про асоціацію не світить. Про вплив справи Тимошенко на перебіг переговорів щодо угоди про асоціацію та про реакцію Європи Радіо Свобода поговорило з депутатом Європейського парламенту, координатором групи Європарламенту на підтримку євроінтеграції України Павлом Залевським.

– На Вашу думку, яким чином арешт колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко вплине на перебіг переговорів між Україною та Європейським Союзом щодо угоди про асоціацію?

– Після останніх обговорень цього питання в Ялті у мене склалося враження, що українська влада розуміє, що це створює проблему для клімату співпраці між Європейським Союзом та Україною. Я розумію, що існує дуже тверда впевненість українського уряду завершити переговори і підписати угоду. А це означає (і я вірю в це), що правильне вирішення цієї проблеми буде знайдене. Це означає, що пані Тимошенко буде звільнена. Вона повинна мати можливість брати участь у політичному житті, без будь-яких перешкод.

Для нас, коли ми говоримо про цю проблему, не є метою втрутитися у внутрішньополітичне життя України або ж перейти на сторону Тимошенко просто тому, що вона лідер опозиції – це є дуже важливо для України. Якщо країна хоче дотримуватись європейських стандартів, то опозиції повинні дати можливість діяти вільно.

Але, я думаю, ми повинні дивитися далі. Сьогодні є дуже важливим питання про імплементацію угоди про асоціацію. Я сподіваюся, що в жовтні ми завершимо домовленості. Тому, те що нам зараз потрібно, це дуже широка підготовка плану національної інтеграції України, яка включатиме всі пункти угоди про асоціацію та про зону вільної торгівлі. Це можна назвати широкою програмою реформ для України. Нині це головна суть цього процесу.

Окрім того, повинна бути створена правильна координація між усіма державними інституціями, які залучені до реалізації програми.

Повірте, це величезна робота, яка повинна бути пророблена. Я пам’ятаю польський досвід. Тоді усі в Польщі були сконцентровані на цьому. Для нас процес асоціації розпочався в 90-х роках.

До того ж усі необхідні фінансові потреби повинні вже бути закладені в українському бюджеті і одночасно в бюджеті Європейського Союзу.

Ми повинні не лише думати про поточні проблеми, а й дивися в майбутнє.

– Нині йдеться про, можливо, 7 років терміну ув’язнення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Комісар ЄС із питань розширення і східної політики сусідства Штефан Філе під час конференції в Ялті дав зрозуміти, що в такому разі процес зближення ЄС та України може бути зупинений. На одній із неофіційних зустрічей у Ялті єврокомісар висловив побоювання, що Україні в такому разі доведеться чекати угоди про асоціацію 7 років. Як би Ви прокоментували такий варіант розвитку подій?

– Усе в цьому процесі залежить від українців, від українського суспільства. Я вірю, що правильне рішення цієї проблеми буде знайдене. Процес імплементації розпочнеться дуже скоро.

Звичайно, існують певні ініціативи української влади декриміналізувати статті, за якими обвинувачують Юлію Тимошенко. Я не хочу розробляти варіанти розвитку процесу, це не в моїх повноваженнях. Але я вірю, що якщо ми всі домовимося, а я все-таки абсолютно впевнений, що ми домовимося щодо українського шляху до Європи, правильне рішення проблеми буде знайдене.

– На Вашу думку, якою все-таки буде резолюція Європарламенту щодо України, зважаючи на відверте переслідування опозиції в країні?

– Позиція Європарламенту цілком зрозуміла, ми абсолютно проти будь-якого використання закону в політиці проти опозиції. Це абсолютно ясно. Це проти європейських стандартів. Ми будемо чинити постійний тиск на цей процес із тим, щоб захищати правильний шлях вирішення подібної проблеми.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG