Доступність посилання

ТОП новини

«Свобода» заперечує повідомлення МВС про події в Умані


Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода» заявила в неділю, що інформація Міністерства внутрішніх справ про виявлення в учасників акції цієї партії в Умані, де відбувається щорічна проща хасидів, раніше в неділю «димових шашок, рогаток та інших предметів нападу» є «брутальною провокацією».

«Свобода» стверджує, що мітингувальники не користувалися жодними забороненими засобами і не тримали ксенофобських плакатів, як то теж заявляли в МВС.

За цим повідомленням, «зібрання уманчан у формі зустрічі депутатів місцевих рад Київщини й Черкащини з виборцями мало виключно мирний характер і відбувалося згідно з чинною Конституцією України та Законом про місцеве самоврядування», і «учасники акції не порушували громадського порядку і не чинили спротиву співробітникам внутрішніх органів».

«Свобода» також заявляє про порушення законності з боку правоохоронців.

Раніше агентства поширили повідомлення речниці Міністерства внутрішніх справ Вікторії Кушнір, що в Умані Черкаської області загін спецпризначення міліції «Беркут» затримав у неділю близько 60 осіб, які намагалися провести заборонену судом акцію.

За її словами, затримані мали «димові шашки, рогатки та інші предмети нападу», а також плакати антисемітського спрямування.

«Свобода» планувала провести в неділю в Умані марш під гаслом «Умань без хасидів», але після судової заборони заявила, що маршу не буде, та люди все-таки зберуться.

Щоосені прочани-хасиди з Ізраїлю та з усього світу їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера цадика (праведника) Ребе Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шана, Новий рік за юдейським календарем, який припадає на вересень чи початок жовтня. Цього року виповнюється 200 років від дня смерті праведника.

Ребе Нахман (1772–1810), діяч хасидизму і правнук засновника цієї течії юдаїзму Ісраеля бен Еліезера (Баал Шем Това), став засновником одного з відгалужень хасидизму, брацлавських хасидів, за назвою міста Брацлава на Вінниччині, де він проповідував. Він помер і похований в Умані.
XS
SM
MD
LG