Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща готові до Євро-2012 – Мішель Платіні


Стадіон Олімпійський у Києві, 27 вересня 2011 року
Стадіон Олімпійський у Києві, 27 вересня 2011 року

Київ – Україна і Польща готові прийняти матчі футбольної першості Євро-2012. Підготовка стадіонів у відповідних містах іде згідно з графіком, перед організаторами залишились не проблеми, а «проблемки», які доволі легко розв’язати. Так коротко підсумував свій нинішній інспекційний візит до України президент УЄФА Мішель Платіні. Щоправда, його підсумковому брифінгові у Києві передувала акція радикальних українок із руху «ФЕМЕН», а від журналістів із України та Євросоюзу лунали і запитання політичного характеру.

Перед початком брифінгу дівчата з оголеними грудьми вишикувались біля огорожі Національного спортивного комплексу «Олімпійський» із гаслами та плакатами «Ні – проституції! Євро без проституції!» Щоправда, побачити цю акцію президент УЄФА не зміг: він розпочав брифінг пізніше від запланованого часу, а активісток «ФЕМЕН» на ту пору міліція забрала до райвідділу для оформлення протоколу.

Тож зустріч Мішеля Платіні з журналістами, які представляли українські, російські, європейські ЗМІ, була присвячена здебільшого рівню підготовки України до Євро-2012. Президент УЄФА висловив задоволення побаченим у чотирьох українських містах, які приймають матчі європейської футбольної першості, але відзначив і наявність «дрібничок» та «проблемок», які мають бути вирішені найближчим часом.

«У Львові є проблеми з покриттям арени нового стадіону, в Харкові – з транспортними розв’язками довкола стадіону, в Донецьку не вистачає готелів, а у Києві теж існують питання щодо транспорту. Зараз почався період, коли свій потенціал мають показати місцева влада та національний оргкомітет із підготовки України до Євро», – розповів президент УЄФА Мішель Платіні.

За його словами, в УЄФА не залишилось сумнівів щодо виконання Україною і Польщею усіх робіт у визначений термін. Платіні висловив переконання, що обидві країни належним чином зустрінуть учасників та гостей чемпіонату, нададуть їм можливість ознайомитися з національними культурою, кухнею і традиціями.

«На наступному засіданні виконкому УЄФА я скажу всім, що Україна готова і ми зможемо провести прекрасне Євро в цій країні. Я задоволений усім, що побачив», – сказав Платіні журналістам.

Президент України Віктор Янукович і президент УЄФА Мішель Платіні, Київ, 27 вересня 2011 року
Президент України Віктор Янукович, який нині також мав зустріч із Мішелем Платіні, заявив, що Україна докладе усіх зусиль, щоб фінальна частина Євро-2012 відбулася на гідному рівні і дійсно стала святом для мільйонів уболівальників.

«Це історичні події в житті нашої країни, і чудово, що ми будемо перегортати цю сторінку разом із вами», – наголосив Янукович.

Про футбол, політику і футбол як політику

На зустрічах із пресою у Харкові та Києві президентові УЄФА не вдалося уникнути запитань щодо внутрішньої ситуації в Україні. Так, харківські журналісти передали через Президента УЄФА листа Президентові України щодо проблем із виходом в ефір опозиційних телеканалів. При цьому Платіні зазначив, що вдома у Швейцарії він не дивиться харківські телеканали, але нагадав, що західна демократія виступає за права людини в усьому світі.

Київські журналісти поцікавились, чи отримав Платіні від громадських організацій футболку з написом «Спасибо жителям Донбасса…» З’ясувалось, що не отримав. Натомість, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс підтвердив заяву віце-прем’єра Бориса Колеснікова, що фірма- виробник цих футболок («ProstoPrint») порушила авторське право, виготувавши напередодні піратські футболки з логотипом УЄФА. Правоохоронці покарали фірму за порушення авторських прав, наголосив Суркіс.

«Неліцензійна продукція, що її випускає тіньовий сектор економіки, заборонена не лише в Україні. Її розповсюдження влада припиняє у будь-якій державі, в якій існує ліцензування продукції під брендом УЄФА. Я думаю, вітчизняні «тіньовики» на прикладі тієї фірми, яка випустила футболки нелегально, переконались, що безкарно не зможуть випускати піратську продукцію під брендом УЄФА», – сказав Григорій Суркіс.

Хоча українські футбольні уболівальники не пов’язують арешт футболок зі слоганом «Спасибо жителям Донбасса…» із піратською продукцією, на інтернет-форумах вони нагадують: футбол для України не тільки спорт, не лише комерція, а й складова великої політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG