Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенка можуть судити за тортури і репресії


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Мінськ – Із Білорусі надходять повідомлення про новий тиск на політв’язнів, колишніх суперників Олександра Лукашенка на виборах президента. Тим часом британська юридична фірма McCue and Partners підготувала судовий позов проти самого Лукашенка, звинувачуючи його в тортурах і захопленні заручників.

Гостру стурбованість за здоров’я та життя екс-кандидата на виборах президента Білорусі, політв’язня Андрія Саннікова у середу висловила його дружина Ірина Халіп.

За її словами, на адресу Саннікова в перебігу тюремного етапу з Новополоцька до Бобруйська, який уже триває понад тиждень, звучали погрози вбити або покалічити. Ірина Халіп мала бесіду з адвокатами Андрія Саннікова після того, як ті цього тижня зустрічалися з її чоловіком у Могилевському СІЗО.

«Ситуація така, що я можу сказати абсолютно точно: його життю загрожує серйозна небезпека», – зазначила Ірина Халіп.

За її словами, у камеру до Саннікова завели в’язня Сергія Григор’єва і той розповів, що під час етапу до нього підходили двоє в цивільному і попереджали, що потрібно бути обережним в одній камері з Санніковим, бо того можуть «вбити або серйозно покалічити». Інші ув’язнені в камері підтримали Григор’єва, почали попереджати його про реальність такої небезпеки.

«Вони почали говорити: Андрій Олегович, до Бобруйська ви не доїдете. Ми то Вас вбивати не збираємося, але самі розумієте, провокації можуть бути різні. Вас можуть перевести в іншу камеру, де Вас можуть сильно бити, а можуть і вбити зовсім. Хіба важко пояснити – ну, «зеки» повбивали один одного. Трапляється», – розповіла Ірина Халіп.

Після цього Санніков дві доби не спав, побоюючись нападу уві сні. Лише після того, як адвокат написав скаргу адміністрації СІЗО, що є загроза життю і здоров’ю, Саннікова перевели в одиночну камеру.

Ірина Халіп висловила переконання, що влада, звільнивши під тиском Заходу низку політв’язнів, почала якусь незрозумілу гру з тими, що залишилися у в’язницях, в тому числі з екс-кандидатами на виборах президента Андрієм Санніковим, Дмитром Усом, Миколою Статкевичем. Ситуація критична, каже вона. З нею погоджується білоруська правозахисниця Олена Тонкачева.

«Ми розуміємо, що зараз відбувається щось стосовно цієї групи людей, але ми не розуміємо, що саме. Можливо, це остання спроба зламати їх психологічно, а можливо, і через фізичний тиск. Ми не знаємо, що відбувається, але ми явно констатуємо, що зріс тиск, який викликає наше велике занепокоєння», – зазначила правозахисниця.

Лукашенко потрапив під універсальну юрисдикцію

Тим часом у Великій Британії юридична фірма McCue and Partners підготувала судовий позов проти Олександра Лукашенка, звинувачуючи його в тортурах і захопленні заручників, в тому числі і екс-кандидатів на президента. Зокрема про тортури у КДБ Білорусі дав свідчення учасник останніх президентських виборів Олесь Міхалевич, який отримав політичний притулок у Чехії.

Фірма McCue and Partners представляє інтереси жертв переслідування з боку білоруського режиму, їхні родини і громадянську ініціативу Free Belarus Now. До цієї ініціативи входить і сестра політв’язня Андрія Саннікова – Ірина Богданова.

«У Великій Британії буде найближчим часом порушена кримінальна справа проти Лукашенка від імені людей, які постраждали від його режиму, – каже Богданова. – Це буде тільки перша частина судового переслідування, друга справа буде цивільною, від імені всіх людей, яких били і заарештовували у Мінську на Майдані і проти яких застосовували репресії».

Універсальна юрисдикція, на яку посилаються британські юристи, визначається міжнародним правом. Згідно з ним певні злочини – тортури, захоплення заручників, військові злочини, геноцид – підлягають міжнародному судовому переслідуванню. Згідно з Конвенцією проти тортур національні уряди можуть почати кримінальне переслідування будь-кого, хто підозрюється у скоєнні тортур і хто прибув на територію їхньої юрисдикції.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG