Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі засудили конкурента Лукашенка на виборах і його дружину


Головний конкурент Олександра Лукашенка на грудневих виборах президента Андрій Санніков під час оголошення вироку суду
Головний конкурент Олександра Лукашенка на грудневих виборах президента Андрій Санніков під час оголошення вироку суду

Мінськ – Головний конкурент Олександра Лукашенка на грудневих виборах президента Андрій Санніков засуджений на 5 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Його дружина – незалежна журналістка Ірина Халіп засуджена на два роки позбавлення волі з відтермінуванням на два роки.

Конкурент Лукашенка отримав 5 років ув’язнення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У неділю, 15 травня, виповнилося 4 роки Даніку Саннікову. Найбільшим подарунком для нього є те, що з понеділка його мама зможе виходити з ним на вулицю, а з їхньої квартири підуть непрошені гості – два співробітники КДБ, які від кінця січня забезпечували його мамі, незалежній журналістці Ірині Халіп, режим домашнього арешту.

У понеділок Ірину Халіп Заводський районний суд Мінська визнав винною в участі в масових заворушеннях 19 грудня минулого року, але покарав вироком, не пов’язаним із негайним утриманням під вартою, відтепер вона може вільно ходити на вулицю, але мусить протягом двох років відзначатися у відділку міліції.
Перше інтерв'ю Ірини Халіп
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із 19 грудня минулого року Данік не бачив свого батька Андрія Саннікова. Мама йому сказала, що тато у відрядженні і там вибирає для нього машинку у «Робот-ленді». Суд у Мінську минулої суботи визначив і термін його «відрядження» – 5 років тюрми суворого режиму. «Бережіть мою родину», – встигнув сказати пан Санніков після оголошення йому суворого вироку за організацію масових заворушень.

«Йому погрожували моїм і Даніковим життям» – Халіп

Ірина Халіп заявила, що вважає свого чоловіка заручником, яким білоруська влада хоче торгувати із Заходом, і що заручницею залишається вона сама.

«Після заяви мого чоловіка, яку він зробив у суді, про те, що йому погрожували моїм і Даніковим життям, я зрозуміла, що мене просто тримали заручницею, – каже вона. – І чоловіку казали: «...твоя дружина і дитина в наших руках, у зачиненій квартирі під нашим наглядом»… Я зрозуміла, що ми були заручниками і залишаємося ними».

Ірина Халіп зауважує, що білоруська репресивна машина пройшла по її родині бульдозером. Однак ці політичні репресії, катування Андрія у СІЗО КДБ, про яке він заявив на суді, навіть спроба забрати їхню дитину у дитячий будинок, не зламали родину. Хоча вплинули на здоров’я і на їхнє, і на батьків Ірини та Андрія..

«Я рада, що ми всі гідно трималися і гідно вийшли з цієї історії. Я дуже пишаюся моїм чоловіком, вважаю його національним героєм. Вчора мені переказали слова Павла Демеша, великого друга нашої родини, який сказав: «Вацлав Гавел отримав 4 роки тюрми і став президентом, так що у Андрія Саннікова, можна сказати, виборча кампанія триває». У тому, що він не буде сидіти 5 років, я абсолютно впевнена».

«Диктатура звіріє з кожним днем»

Свекруха Ірини Халіп, мати Андрія Саннікова – Алла Саннікова – ходила на всі засідання суду проти її сина – опозиційного політика, колишнього віце-міністра закордонних справ Білорусі, провідного суперника Лукашенка на минулих виборах президента.

Після вироку її сину вона не ховала сліз. «Я повторювала і ще раз повторю – це абсурд, немає у нас справедливості, немає у нас суду. Править один суддя, який розпоряджається долями людей, як хоче», – зазначила Алла Саннікова.

Відомий білоруський режисер Володимир Халіп у час, коли вирішувалася доля його доньки Ірини та зятя Андрія, яких заарештував КДБ, та коли постала загроза, що соціальні служби заберуть його онука Даніка, від напруження ледве не втратив зір. Врятувала термінова операція.

Погляд на теперішню ситуацію у Володимира Халіпа досить похмурий. «Немає у нас сьогодні підстав для жодних утіх, тому що йдуть ці дикі процеси, 37-й рік повернувся в країну. Немає права, немає закону, диктатура звіріє з кожним днем», – каже він.

Окрім Андрія Саннікова та Ірини Халіп на сьогодні засуджено ще 28 опозиційних активістів, 24 із них отримали від 3-х до 4 років ув’язнення. Тривають процеси ще над 13-ма опозиціонерами, в тому числі трьома екс-кандидатами на президента: Миколою Статкевичем, Дмитром Уссом, Володимиром Някляєвим.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG