Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі триває судовий марафон над опозицією


Мінськ – У середу в Мінську в суді Ленінського району міста почався судовий процес проти двох опозиційних кандидатів на посаду президента Білорусі Миколи Статкевича та Дмитра Вуса. А в суді Партизанського району Мінська вже третій тиждень триває процес проти іншого опозиційного учасника виборчих перегонів 2010 року Андрія Саннікова. Усіх їх звинувачують в організації масових безладів 19 грудня минулого року на площі Незалежності Мінська. Усього ж у різних судах міста на лаві підсудних наразі перебуває 27 активістів опозиції.

Як у грудні 2010 року після жорстокого розгону міліцією мінського Майдану у тюрмах не вистачало камер, так і тепер для активістів опозиції не вистачає судових залів. 11 травня кримінальні процеси відбувалися у 5 різних судах Мінська, в малих задушливих залах, які не можуть вмістити усіх бажаючих прийти на політичні процеси.

Один із судових процесів впритул наблизився до завершення – шістьом підсудним молодим активістам опозиції прокурор вимагає покарання від 3,5 до 4 років ув’язнення. Саме такі вироки вже отримали 11 активістів опозиції, 27 перебувають у процесах тепер, ще близько 20 чекають на свою чергу сісти на лаву підсудних.

Микола Статкевич на лаві підсудних
Найбільше покарання чекає колишніх кандидатів на президента Миколу Статкевича, Дмитра Вуса та Андрія Саннікова – до 15 років ув’язнення за звинуваченнями в організації масових безладів, закликах до штурму Будинку уряду.

На всіх процесах адвокати доводять, що 19 грудня масових безладів не було, що це була мирна акція, а двері та вікна у Будинку уряду побили провокатори, які так і не сіли на лаву підсудних, зате були заарештовані опозиційні кандидати та активісти їхніх виборчих штабів. Про це ж говорить доповідь міжнародної правозахисної місії, яка почала свою діяльність у Мінську відразу після 19 грудня.

За ініціативою незалежного юриста з Мінська Олени Тонкачової цю доповідь було приєднано до кримінальної справи проти колишнього кандидата Андрія Саннікова.

«Я продовжую вважати, що ми не маємо жодного підтвердження того, що на площі Незалежності відбувалися масові заворушення, – каже вона. – Більше того, ця міжнародна експертиза, яка була приєднана до матеріалів кримінальної справи, буде гарною додаткової думкою фахівців про те, що є серйозні питання до кваліфікації справи, яку дало слідство».

Судять і дружину одного з кандидата

У вівторок почався процес і проти дружини екс-кандидата Андрія Саннікова – журналістки Ірини Халіп. Вона із січня перебуває під хатнім арештом, у середу вона вперше вийшла на вулицю. Їй заборонено читати газети, телефонувати…

Адвокат Ірини виступила з клопотанням змінити їй запобіжний захід, бо разом із Іриною Халіп під хатнім арештом фактично перебуває і її 3-річний син. Але суддя відхилила клопотання, і Ірина залишилася під вартою двох співробітників КДБ.

Батько Ірини Володимир Халіп задоволений тим, як його донька боронить себе на процесі.

«Вона підготувалася за ці 17 років більше ніж достатньо, – зауважує він. – Її постійно переслідували, тягали по судах, міліцейських відділах, вона знає цю систему. Знає, що треба говорити в таких випадках. Вона міцно тримається своєї непохитної позиції громадянки вільної Білорусі, професійної журналістки і моєї доньки».

«Я не боюся. Ще чого не вистачало»

Одна зі свідків на процесі чоловіка Ірини Халіп Андрія Саннікова Галина Юрина прийшла до суду з синьою стрічкою – кольору виборчої кампанії кандидата Саннікова.

«Я хочу, щоб Андрій це побачив. А по-друге, нехай вони все бачать, – зазначає вона. – Я не боюся. Ще чого не вистачало… Це була абсолютно мирна акція. Ніяких планів штурмувати не було. Це смішно. Якби ми планували, ми б його взяли штурмом… Але це вже жарт».

На цьому ж процесі адвокат спитав свідка, довірену особу Саннікова під час минулих виборів, екс-міністра оборони Білорусі Павла Козловського про те, що б він робив, якщо б отримав наказ взяти Будинок уряду. Але суддя відхилила це запитання.
Акція протесту українського руху FEMEN проти репресивної політики Лукашенка у Білорусі, Київ, 11 травня 2011 року
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG