Доступність посилання

ТОП новини

«Тепло в домівки». Які є ризики перед початком опалювального сезону?


Опалювальний сезон в Україні для шкіл, дитячих садочків та лікарень починається вже найближчої суботи. У житлових будинках тепло буде 15 жовтня. Чиновники звітують, що підготовка до зими майже завершена. Разом з тим деякі області традиційно забарилися з профілактикою тепломереж.

Підготовка до опалювального сезону в Україні завершена на 98%. Проте тепло буде вчасно і якісне. Для об’єктів соціально-культурної сфери за умов погіршення погоди опалення увімкнуть 1 жовтня, а в житлових будинках – 15 жовтня. Якщо температура вдень упродовж трьох днів буде нижчою ніж 8 градусів, опалення увімкнуть раніше. Про це повідомив начальник відділу технічного регулювання в теплоенергетиці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолій Желєзко.

«Загалом по Україні передбачено комплексно підготувати до осінньо-зимового періоду 210 тисяч 423 будинки. Станом на 15 вересня підготовлено 205 тисяч 815 – це 97,8% від плану. Найнижчими показниками комплексної підготовки будинків є місто Севастополь – на 87,2%, Житомирська область – на 93,2% і Черкаська область – на 93,9%. Але відсоток підготовки доволі таки високий», – поінформував Анатолій Желєзко.

Чиновник також додав: у Черкаській області найгіршою є ситуація з підготовки до опалювального сезону лікарень, шкіл і дитсадків – 4% ще не готові. Найнижча підготовка котелень – у Сумській області – недотягують приблизно на 5% до плану.

У Києві також є проблеми

У цілому житловий фонд Києва до зими готовий на 100%, повідомив перший заступник начальника Головного управління житлового господарства КМДА Сергій Крушановський. Хоча, каже він, проблеми у столиці є. Найперша і найголовніша – це заборгованість населення за спожиті комунальні послуги.

«Хоча цього року заборгованість за спожиті комунальні послуги комунальних підприємств перед газопостачальними, перед тепловими організаціями зменшилася на 20%. Про це приємно говорити. Сплата нашими мешканцями стала досить регулярною. І ті, люди які мали борги за минулі періоди, якщо вони заключали договір про реструктуризацію і платили вчасно, то вже підпадали під пільгові тарифи. Це якраз і вклало свою питому вагу в те, що населення розрахувалося більше 100% (це поточні платежі плюс борги минулих періодів). І це дозволило нашим комунальним організаціям проводити розрахунки, в тому числі й по боргам минулих періодів, що суттєво зменшило нашу заборгованість за газ», – сказав Сергій Крушановський.

У столиці не зникла проблема того, що дуже довго треба зливати воду, щоб вона стала гарячою. Більшість циркуляційних систем гарячого водопостачання заглушені, тому неналежно працюють, розповіли Радіо Свобода анонімно працівники галузі. Також, за їх даними, у більшості будинків непрацюючі системи протипожежної автоматики та димовидалення. Більшість тепломереж зношені, а бойлерні застарілі. Двері на сходових клітинах багатоповерхівок мають бути обладнані пружинами, проте в більшості будинків вони відсутні.

Напередодні Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога сказав, що вважає незадовільною готовність житлового фонду до опалювального сезону. Він зазначив, що найбільші проблеми у невеличких містах країни. Саме тому Міністерство з надзвичайних ситуацій рекомендуватиме Кабінету міністрів реорганізувати систему теплопостачання по всій країні.


ЖКГ знов іде по витратному механізму, а не працює на розвиток

25 мільярдів гривень упродовж 5 років планували виділити на реформування житлово-комунального господарства в Україні. Така цифра закладена у загальнодержавно-державну програму, каже Наталія Матюхова, начальник відділу планування та виконання бюджетних програм Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Якщо Ви піднімете загальнодержавну програму реформування, все, що написано на 2012 рік, в повному обсязі ми все й виставили у проект бюджету на наступний рік. Згідно з законом там більше 5 мільярдів гривень. Якби кожного року видавали стільки, скільки прописано, то було б завжди достатньо. А так виходить, що завжди треба латать дірки», – зазначила Наталія Матюхова.

Скільки грошей не виділили б на житлово-комунальне господарство України в 2012 році їх використають все одно не ефективно, впевнений колишній міністр цієї галузі Олексій Кучеренко. ЖКГ знов іде по витратному механізму, а не працює на розвиток, каже він.

«З одного боку, це немалі кошти, здається 2,6 мільярда гривень я побачив, позавчора розглядав. Але з іншого боку, 2 роки взагалі нічого не виділялось. Але я вкотре бачу, що йдуть централізовані кошти на теплопостачання, на водопостачання. Але на моє глибоке переконання це є помилково, бо, як правило, вони розкрадаються і дуже неефективно використовуються. Про це свідчили всі останні перевірки Рахункової палати», – наголосив Олексій Кучеренко.

За його словами, система ЖКГ України потребує серйозних держаних інвестицій і змін у законодавстві. Проте програма реформування галузі не виконується: «досі немає ані тарифної політики, ані програм для інвестиційного розвитку і жодного закону про ЖКГ за останні півтора року», – розповів Олексій Кучеренко.

В Україні втрати тепла в будинках у 20 разів більші, ніж у країнах ЄС

Щороку комунальне господарство України споживає приблизно 11 мільярдів кубів газу. Ця цифра протягом останніх 5 років не зменшується. Тим часом ціна на газ за цей період часу зросла утричі, розповів начальник відділу технічного регулювання в теплоенергетиці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолій Желєзко. «У 2010 році Україні спожитий газ коштував 14 мільярдів гривень. Порівняно з 4,6 мільярда гривень у 2006 році», – сказав він.

За його словами, газ для України ще довгий час буде основним видом палива, його вартість буде й далі зростати. Тому сьогодні, каже він, першочерговим питанням є зменшення споживання теплової енергії, насамперед за рахунок термічної модернізації будинків та їх утеплення.

«Я хочу наголосити, що в нас великі втрати тепла в будинках. Загалом по Україні приблизно 280-400 кіловат на квадратний метр. В Євросоюзі уже ухвалена директива. З цього року будівництво нових будинків повинно бути організовано так, щоб тепловтрати були не більше 15 Ват на квадратний метр опалювальної площі», – наголосив Анатолій Желєзко.

Куди звертатись, якщо в квартирі холодно?

За нормами у квартирі має бути не менше 20 градусів тепла за Цельсієм. Температура гарячої води не має бути холоднішою ніж плюс 55 градусів. Якщо ж норми не дотримані, потрібно скаржитися. В першу чергу – в експлуатуючу організацію. Відповідні фахівці мають провести обстеження квартири, бажано комісійне, і виявити причину незадовільного стану опалення чи гарячої води, каже юрист Тетяна Монтян.

«Потрібно скаржитися на того, хто має забезпечувати саме таку температуру і вимагати перерахунку, виконання зобов’язань. Але можу вам відразу сказати, що голос одиниці тонше писку, як писав ще Маяковський. Крім того, не рентабельно індивідуальному споживачеві судитися за якісь копійки. Тобто, теоретично такий шлях є. Але практично ним скористатися – це безглуздо. Тому що транзакційні витрати на судовий процес будуть більшими, ніж гіпотетичний перерахунок, який можуть зробити, навіть якщо людина доведе, що в неї температура теплоносія була нижчою від нормативної», – зауважила юрист.

Напередодні в Адміністрації Президента зазначали, що за будь-яких результатів газових переговорів з Росією опалювальний сезон в Україні розпочнеться вчасно. Проте заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова не виключила подальше зростання цін на комунальні послуги, пояснюючи це інфляційними процесами. Але уряд, за її словами, уживає заходів для того, щоб комунальні тарифи були економічно обґрунтованими.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG