Доступність посилання

ТОП новини

Литвин «розчищатиме» шлях для виборчого законопроекту Президента


Київ – Низку законопроектів щодо виборів народних депутатів планують у вівторок розглянути парламентарі. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, нині зареєстровано 15 законопроектів, які стосуються виборчого законодавства. Експерти ж відзначають, що доки не будуть розглянуті ці документи, не можна, за регламентом парламенту, вносити президентський проект закону про вибори народних депутатів.

Володимир Литвин запропонував депутатам розглянути законопроекти, що стосуються виборів до парламенту і висловив сумнів у позитивному голосуванні хоча б за один із цих документів. Частина цих проектів чекає своєї черги на розгляд від 2008-го року. Вони мають різний зміст: одні передбачають повну зміну виборчої системи, наприклад, на пропорційну з відкритими списками, інші просто мають на меті вдосконалення процедури встановлення результатів виборів чи інших виборчих процедур. Литвин відзначив, що відхилення цих законопроектів «розчистить можливості для нових законодавчих ініціатив». Водночас, за словами спікера, президентського виборчого закону ще немає, так само, як і висновків Венеціанської комісії щодо нього.

«На сьогоднішній день зареєструвати жоден проект закону про вибори немає можливості, оскільки це буде суперечити регламенту. Очевидно, коли надійдуть офіційні рекомендації, треба буде їх проаналізувати ще раз», – відзначив Литвин.

Законопроекти від опозиції хочуть формально розглянути і відхилити – Томенко

У свою чергу заступник голови Верховної Ради, депутат від БЮТ-Батьківщини Микола Томенко припустив, що президентський законопроект про вибори розглядатиметься після отримання висновку Венеціанської комісії. Водночас, він назвав дивним, що опозиційні виборчі законопроекти розглядаються вже у вівторок.

«Будемо вимагати, щоб законопроекти не розглядалися до рішення Венеціанської комісії. Нас ставлять у незрозуміле становище, що формально ми розглянули законопроекти від опозиції і відхилили, а тепер будемо лобіювати свій законопроект. Йдеться про можливість зміни влади у 2012 році. Тому для нас надзвичайно важливо мати такий інструмент, завдяки якому влада, уряд і парламентська більшість, у жовтні 2012 року була б сформована відповідно до думки більшості українського народу », – заявив Томенко.

Щоб внести президентський законопроект, треба розглянути попередні – Черненко

Під «новими законодавчими ініціативами», про які говорив Володимир Литвин, слід розуміти законопроект, підготовлений робочою групою під керівництвом міністра юстиції Олександра Лавриновича, сказав Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Для того, щоб був ухвалений певний законопроект, потрібно розглянути усі попередні законопроекти, які були внесені на цю тему. Відповідно, і законопроект про вибори народних депутатів за поданням Президента. Для того, щоб його просто поставити на розгляд, потрібно розглянути усі попередні. Тобто, це буде чиста формальність, яка розчищає дорогу для законопроекту, що підготовлений Лавриновичем і робочою групою», – вважає Черненко.

Влада намагається прискорити процес ухвалення нового закону, щоб встигнути зробити це за рік до виборів. Таким чином, може бути виконана власна обіцянка, а також побажання міжнародних структур, зазначив Олександр Черненко. Він також вважає, що знову буде ухвалений закон під конкретні вибори і конкретну політичну силу, а відтак, реформування виборчого законодавства не знімається з порядку денного.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG