Доступність посилання

ТОП новини

Золотовалютні резерви України йдуть у тінь? (Європейська преса)


Прага – Світові інвестори, як інформує європейська преса, з побоюваннями очікують пояснень Національного банку України щодо причин різкого падіння золотовалютних резервів у вересні. Експерти не виключають наростання бажання інвесторів позбутися українських активів. Тим часом на валютному ринку України наростають тіньові оборудки, центри Києва заполонили реклами нового «МММ» Сергія Мавроді. Дехто зауважує, що ситуації в Україні нагадує все більше події початку 90-х років, коли багато міняйл обіцяють людям щастя за вищим курсом обміну. На цьому тлі все більше песимізму про шанси Юлії Тимошенко вийти на свободу.

Лондонська «Файненшел Таймз» наголошує, що до вже існуючого головниго болю іноземних інвесторів в Україні додалася ще одна бомбова інформація: державні золотовалютні резерви України скоротилися у вересні на понад 8 відсотків, до 35 мільярдів доларів. Експерти кажуть, що скорочення сягає 3 мільярдів доларів. Всі очікують 7 жовтня, коли Національний банк мусить оприлюднити свій щомісячний офіційний звіт про стан золотовалютних резервів – для підтвердження чи спростування попередніх оцінок. Фахівці не виключають, що таке різке падіння резервів Нацбанку пов’язане з коливання курсів долара до євро, зниження цін на золото, або ж «висока ціна на російський імпортований газ». Нацбанк намагається обмежити наростання тіньового ринку валюти, вводить нові бюрократичні правила на кшталт обов’язкового пред’явлення паспортів при обміні валюти у вуличних кіосках. Страхи з приводу ослаблення гривні стають додатковим головним болем влади Януковича, котра змушена продовжувати непопулярні реформи, збільшення комунальних платежів і намагатися розблокувати мільярди доларів кредитів від МВФ. Віце-прем’єр уряду Сергій Тігіпко, один із чільних прихильників відновлення співпраці з МВФ, підтвердив, що місія Фонду прибуде до Києва у жовтні.

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що «влада у Києві не знайшла способів боротьби проти нового «МММ», коли відомий пострадянським міняйлам Сергій Мавроді зненацька відродив свою сумнівну фінансову піраміду в Україні. За деякими інформаціями чисельність вкладників у піраміду «ми можем моногоє» сягає сьогодні вже сотень тисяч. Влада скаржиться на обмеженість законодавства у спробах заборонити сумнівну діяльність, коли громадянам пропонують космічні курси валют і прибутки у 20-30 відсотків. Люди намагаються зберегти свої заощадження і поспішають міняти їх на євро і долари. Експерти кажуть, що Нацбанку доведеться все більше звертатися до золотовалютних запасів для гасіння ажіотажного попиту й курсу гривні хоча б на рівні 8 за один долар. Для цього введені нові бюрократичні заборони – не обмінювати валюти без пред’явлення паспорта. Експерти кажуть, що ці кроки влади лише посилили тіньовий ринок і песимізм інвесторів.

Польська «Жечпосполіта» не лише інформує про невдалі спроби української опозиції у парламенті щодо внесення змін до Кримінального кодексу з метою звільнити з в’язниці від суду свого лідера Юлію Тимошенко, а й цитує українських експертів, котрі висловлюють песимізм про шанси Тимошенко вийти на свободу. Вони також сумніваються, що Президент Янукович піддасться тискові Заходу щодо звільнення Тимошенко в обмін на укладення угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі України з ЄС. Один із київських експертів прогнозує, що Захід змушений буде з гіркотою констатувати оголошення обвинувального вироку Юлії Тимошенко у суді Києва. Суд оголосив перерву для опрацювання вироку у справі колишнього глави уряду до 11 жовтня. А в парламенті тривають дискусії довкола нового проекту Кримінального кодексу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG