Доступність посилання

ТОП новини

Форум 2000: якого права потребує демократія?


Прага – Демократія не може відбутися без верховенства права, але чи може принцип верховенства права бути використаний проти демократії? Таке головне питання цьогорічної конференції, яку вже вп'ятнадцяте проводить «Фундація 2000» колишнього президента Чехії, мислителя і письменника Вацлава Гавела. На форум традиційно збираються інтелектуали з усього світу, щоб обговорити глибинні проблеми сучасного світу і спробувати знайти шляхи вирішення цих проблем. Докладніше про те, що сьогодні обговорювали, ми попросили розповісти нашу колегу Марію Щур.

– Чому питання верховенства права, на думку організаторів форуму, так гостро постало саме зараз?

– Глобалізований світ переживає одну кризу за другою. Ледь затихли струси від американської фінансової кризи, як насунулася нова небезпека, вже на європейському континенті. Економісти, політики, вчені, інтелектуали різних професій почали замислюватися над тим, що ж не спрацьовує в західних демократіях. На думку багатьох, і розвинуті демократії не звертали увагу достатньо на верховенство права. Як сказав у привітанні до учасників Форуму Вацлав Гавел, йдеться про таке верховенство права, яке «базується на моралі, бо жодне інше не може ані ефективно працювати, ані викликати повагу».

Інший поважний учасник форуму, економіст і Нобелівський лауреат Джозеф Стіґліц вважає, що верховенство права, яке існує у Сполучених Штатах, наприклад, хоча і дало можливість країні для швидкого економічного розвитку, однак не вберегло країну від глибокої кризи, бо не воно забезпечувало справедливий розподіл багатства.

«Економічна система, яка не приносить вигоду більшості громадян, не може бути економічною системою, яка добре працює», – пояснив Стіґліц, звертаючи увагу на те, що один відсоток найбагатших американців має між 20-25% національного доходу США.

– А що говорять учасники форуму про Україну, чи помітили її проблеми з верховенством права на тлі глобальних проблем?

– Так, Україна належить до посткомуністичних країн, які проводили реформи, вона спиралася на три головні стовпи: демократію, вільний ринок та верховенство права. Проте якісь завдання здавалися першочерговими, такі як проведення вільних виборів чи звільнення економіки від контролю держави, а якісь, як забезпечення верховенства права, отримували найменшу увагу. Це, на думку учасників форуму, призвело до того, що відсутність верховенства права стала загрожувати як демократії, так і існуванню вільного ринку, конкурентного середовища.

Уже в першому виступі на Форумі польського публіциста і дисидента Адама Міхніка була згадана Україна, як країна, де існуючі недосконалі закони використовуються для придушення опозиції, бо за абсурдним, з точки зору західного оглядача, звинуваченням влада намагається позбутися лідера опозиції й кандидата на Президента, що зібрав майже стільки ж голосів на виборах, що й чинний Президент.

Завтра (у вівторок) Форум присвятить Україні окрему увагу. Об 11 годині ринку за київським часом відбудеться дискусія про Україну під назвою «Експресом від демократії?» Участь у ній візьмуть, серед інших, Богдан Данилишин, колишній міністр економіки, який отримав політичний притулок у Чехії, та лідер кримських татар Мустафа Джемілєв. Сайт Радіо Свобода транслюватиме цю дискусію в прямому ефірі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG