Доступність посилання

ТОП новини

На саміті «Східного партнерства» у Варшаві Україну вітають і застерігають


Президент України Віктора Янукович і президент Польщі Броніслав Коморовський на зустрічі в Варшаві, 29 вересня 2011 року
Президент України Віктора Янукович і президент Польщі Броніслав Коморовський на зустрічі в Варшаві, 29 вересня 2011 року

Варшава – Представники 27 урядів країн-членів Європейського Союзу, а також шістьох держав, охоплених програмою «Східне партнерство», прибули у четвер до Варшави. Другий саміт «Східного партнерства» – найважливіша подія польського головування в Європейському Союзі. Головне завдання варшавського саміту – підвердити європейський вибір країн «Східного партнерства». Важливий наголос у програмі саміту зроблений на європейських перспективах України. Серед учасників варшавської зустрічі у верхах – Президент України Віктор Янукович.

У програмі варшавського саміту також низка двосторонніх зустрічей. Вже в перший день роботи форуму відбулися розмови віч-на-віч Президента України Віктора Януковича з главою польської держави Броніславом Коморовським, а трохи пізніше – з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Під час спільного брифінгу двох Президентів Броніслав Коморовський привітав Україну із досягненнями на шляху євроінтеграції. За його словами, підтвердженням цих досягнень є майже готова до підписання угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

При цьому Коморовський наголосив: «Ми мусимо бути свідомі того, що і перед Україною, і перед Польщею, яка підтримує Україну, попереду дуже важлива справа – переговори щодо угоди про асоціацію України з ЄС. А після завершення переговорного процесу в нас і в України, і в Польщі складний процес, пов’язаний із ратифікацією досягнутих угод».

Як сказав Коморовський, Польща завжди підтримуватиме європейські прагнення свого найважливішого сусіда – України.

Віктор Янукович, розповідаючи журналістам про результати двосторонньої зустрічі, говорив, що розмова була дуже відвертою.

«Господарі сьогодні створили всі умови для того, щоб ми мали можливість у традиційній дружній остановці обговорити ці питання, які сьогодні хвилюють Україну як у наших двосторонніх стосунках, так і в питаннях євроінтеграції», – сказав Янукович.

Він також повідомив, що запросив польського президента та голову польського уряду на урочисте відкриття нового стадіону в Києві, де відбуватиметься фінальний матч Євро-2012.

Хто в «Східному партнерстві» ключовий?

У свою чергу, польський прем’єр-міністр Дональд Туск після двосторонньої зустрічі з Віктором Януковичем зазначив, що Україна відіграє у «Східному партнерстві» ключову роль. За словами Туска, на шляху євроінтеграції Україні з-посеред країн «Східного партнерства» вдалося досягнути найбільше.

«Уся Європа, – говорив Туск, – а також ми тут, у Варшаві, добре оцінюємо рішучість української влади в її стараннях інтегрувати Україну з рештою Європи». Така рішучість, зауважив Туск, може ще цього року спричинити завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію України з ЄС.

«Сьогодні можна сказати, що багато складних питань вдалося вирішити швидше, ніж можна було сподіватися, – наголосив Туск. Здається, цей історичний момент – на відстані витягнутої руки». Водночас, як сказав польський прем’єр, у його розмові з українським президентом серед іншого йшлося про внутрішню ситуацію в Україні.

«Я сказав панові Президенту свою думку з цього приводу, а також думку моїх партнерів із ЄС, – зауважив Туск. – Відносини влади й опозиції, демократичні стандарти матимуть, звісно, вплив на процес інтеграції. Очікування щодо держав, які прагнуть у Європейський Союз у сфері стандартів демократії та прав людини дуже високі. Я задоволений, що пан Президент це розуміє».

Віктор Янукович, за підсумками зустрічі з Дональдом Туском ствердив, що офіційний Київ робитиме все, щоб в угоді про асоціацію з ЄС був запис про перспективу членства України в Євросоюзі. За словами українського президента, він добре розуміє, що перед ратифікацією угоди це питання обговорюватимуть у всіх столицях євросоюзних держав.

Київ не розуміє мови дипломатії?

За перебігом першого дня саміту «Східного партнерства» у Варшаві неофіційно стежили представники української опозиції. Народні депутати Володимир Ар’єв із блоку НУНС та Андрій Павловський із БЮТ провели у польській столиці прес-конференцію. Політики говорили представникам польських медіа, що в Україні, яка декларує європейські прагнення, грубо порушуються права людини, зокрема щодо лідерів політичної опозиції. Вони закликали лідерів ЄС чинити на офіційний Київ сильний тиск.

Коментуючи брифінг Президентів Польщі та України, Володимир Ар’єв сказав: «Ми бачимо, що європейці, судячи з тону, який сьогодні обрав польський президент, намагаються дати Януковичу шанс змінити ситуацію, тобто переконати. Але це, я переконаний у цьому на 90 відсотків, не спрацює. Тобто сила працює, активні конкретні дії працюють, а вмовляння приречені на те, щоб бути проігнорованими».

Українські опозиціонери запевнили у Варшаві, що в разі подальшого згортання демократії в Україні українська опозиція закликатиме громадян Євросоюзу бойкотувати ту частину Євро-2012, яка відбуватиметься в Україні. За їхніми словами, держава, яка грубо порушує права своїх громадян, не зможе гарантувати безпеку громадянам інших держав.

У п’ятницю у Варшаві відбуватимуться головні заходи саміту «Східного Партнерства», зокрема дві пленарні сесії. Учасники саміту планують ухвалити остаточну версію підсумкової декларації. У ній мали б бути визначені перспективи, які Євросоюз може обіцяти країнам «Східного партнерства».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG