Доступність посилання

ТОП новини

«Марш УПА»: за Бандеру, проти влади і продажу землі


Київ – Понад 8 тисяч прихильників об’єднань «Свобода» та УНА-УНСО пройшли центром Києва, їх супроводжували близько тисячі правоохоронців. Так виглядав «Марш УПА» – щорічна урочиста хода, яку проводять українські праві сили до свята Покрови. Головні вимоги учасників ходи – відставка уряду та повернення звань героїв Степану Бандері та Роману Шухевичу. Тим часом Вищий адмінсуд України заборонив переглядати справу по Бандері й Шухевичу.



Як і раніше, учасники маршу збиралися в парку Шевченка біля пам’ятника Кобзарю. Однак цього разу, окрім прапорів таких організацій, як «Свобода» та УНА-УНСО, там було чимало символіки партії «Батьківщина». Представники БЮТ виступали і на віче, з якого почалася хода.

Серед іншого, учасники віча говорили не лише про статус вояків та лідерів ОУН-УПА. Зокрема, очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив про необхідність вирішення соціальних проблем простих українців, про неприпустимість торгівлі сільськогосподарськими землями та про усунення від влади Януковича з його оточенням.

«Що говорила УПА? Яку державу треба будувати? Без злиднів та олігархів. Чому ми бідні? Не тому, що наша держава якась злиденна, а через те, що в ній бракує справедливості. Як національної, так і соціальної справедливості,» – підсумував віче Тягнибок.

Віче тривало більше години. Опів на шосту вечора його учасники вирушили ходою по вулиці Володимирській у бік Михайлівської площі. Правоохоронці нарахували дві з половиною тисячі учасників ходи, однак інші підрахунки свідчать, що до неї долучилося більше восьми тисяч осіб. Колона зайняла половину проїжджої частини вулиці і розтяглася більш ніж на півтора кілометра.

На Покрову комуністи і бандерівці розминулися
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Комуністи обіцяли бійку, але її не сталося

В обід на Бесарабській площі біля пам’ятника Леніну зібралося півсотні прихильників компартії та «Союзу радянських офіцерів». За їхніми словами, вони зібралися, щоб дати відсіч бандерівцям, і не виключали, що підуть на сутички з «Маршем УПА».

«Нас мало, але ми радянські, тверді люди. Ми щороку з ними зустрічаємося і перемагаємо. Дамо відсіч по-сталінськи, як давали Гітлеру», – сказав представник «Союзу радянських офіцерів».

Однак сутичок ні з представниками лівих сил, ні з міліцією не було, на відміну від недавньої святкової ходи опозиції до Дня Незалежності, коли її зупинив «Беркут». Хоча сьогодні дехто з учасників маршу вступав у суперечки із правоохоронцями, і всі вони скандували лозунги, спрямовані проти чинної влади та Президента Віктора Януковича.

Щоправда, двоє невідомих двічі розгортали перед ходою плакат із комуністичною символікою та образами на адресу УПА. Але правоохоронці миттєво блокували їх і відводили від учасників ходи, по інший бік кордонів міліції.

Юрія Шухевича позбавили можливості відновити статус батька?

Вищий адміністративний суд заборонив переглядати справи про статус Степана Бандери та Романа Шухевича. І залишив у силі рішення попередніх судів, які позбавили цих двох українських діячів звання героїв, на підставі того, що вони нібито не були громадянами України. Отже, в межах України не залишилося юридичних механізмів для поновлення цього судового процесу, вважають правники. Адже заборона стосується і Верховного Суду.

Син головнокомандувача УПА Юрій Шухевич не полишає боротьби. Він заявив про намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини, щоб той скасував рішення Вищого адміністративного суду. Однак він каже, що підготовка нового позову займе певний час.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG