Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет у Росії – це ще не інтернет у Єгипті


Прага – Росія стала репресивнішою державою в часи президентства Володимира Путіна. Але його політична кар’єра також збіглась з появою інтернет-павутини в Росії. Інтернет раптово дав мільйонам росіян нові альтернативи телебаченню і загнузданій пресі, запропонувавши нові способи взаємодії і взаємодопомоги. Нова форма громадянської активності, активована YouTube, блогами і соціальними мережами на кшталт того ж РуНету дала пересічним росіянам нову силу не лише для покращення їхнього власного життя, а й для вдосконалення суспільної організації в Росії. Але для цього потрібен, мабуть, довший час.

Світлана Привалова була 19-річною дівчиною, коли сталася трагедія в Беслані, тоді загинули понад 300 дітей-школярів та їхніх батьків. Тоді Світлана губилася у намаганнях допомогти жертвам трагедії 2004 року. Але вже цього року, коли сталася трагедія на Волзі з пароплавом «Булгарія», що забрала понад 120 жертв, Привалова не розгубилася і приєдналася до групи підтримки, допомагала дітям-сиротам після катастрофи, організувала сороковини після загибелі людей.

«Ця ініціативна група була створена людьми з метою допомогти, згуртуватися і об’єднатися. Ми самі організовували день пам’яті, 40 днів, і ніхто з влади не відгукнувся і нічого не зробив для підтримки. Ініціатива була повністю лише з боку звичайних людей», – каже Світлана.

У випадку з Приваловою та її друзями, на відміну від 2004 року, в справі допомоги жертвам «Булгарії» велику роль відіграв інтернет. Були створені спеціальні сторінки на російському Facebook, мережі Vkontakte. Тут розмістили фото жертв, деталі нещасть, вівся постійний діалог про способи допомоги. І тепер ці сторінки нараховують до 5 тисяч активних учасників із різних регіонів Росії.

Інтернет дає росіянами безпрецедентні можливості

Хоча й телебачення Росії ще панує в інформаційному просторі, бо в ньому знаходять новини до 85 відсотків громадян Росії, все ж, інтернет чи RuNet відвідують уже до 60 мільйонів росіян. Правда, новини беруть із нього лише до 5-6 відсотків громадян. Та, як каже російський блогер і аналітик інтернету Вадим Нікітін, RuTube дає росіянам безпрецедентну можливість «звільнити себе від політичних дебатів» і об’єднуватися навколо реальних проблем. Росіяни побачили сотні відео про корупцію поліції, владних функціонерів. Правда, виклики таких інтернетників, як Олексій Димовський із Новросійська, відео якого про зловживання поліції в його місті розмножені понад мільйонним тиражем, закінчуються звільненням і арештом. Та навіть такі акції влади не знизили ентузіазму й потенціалу новаторів у російському Net.

RuNet переважно молодий і стає все доступнішим. Але загальна картина апатії і страху громадян у суспільному житті впливає і на соціальну активність в інтернеті. Лише до двох відсотків громадян вважають (за 2010-й), що вони можуть впливати на ситуацію в державі. У липневому (2011-го) опитуванні Центром Левади майже 80 відсотків росіян все ще вважають, що більшість населення не може вижити без державної допомоги, це на 20 відсотків більше, ніж напередодні краху СРСР.

Та все ж, роль інтернету в соціальному житті Росії зростає. Хоча росте також і негативний зміст RuNet, націоналізм, ксенофобія, що дає підстави російським силовикам закликати до більшого контролю над мережами.

Хоча, на відміну від Китаю чи Ірану, російська влада донедавна не дуже намагалася обмежувати зміст інтернету, однак останнім часом лунають все частіше голоси про посилення контролю над RuNet. Із таким, зокрема, закликом звернувся міністр внутрішніх справ Рашид Нурґалієв. Чимало мереж потрапляє під все більший контроль російських олігархів.
Поки що не варто сподіватися, що пересічні росіяни використають мережі для організації повномасштабної політичної конфронтації .

У час, коли Путін, початок кар’єри якого збігся із поширенням інтернету, збирається продовжити своє панування ще на 12 років, більшість росіян відкладають свої вищі демократичні вимоги в обмін на більш приземлені зручності. Тому й повсталий Єгипет із сотнями тисяч молодих протестувальників, котрі використовують інтернет для самоорганізації, виглядає малоймовірним для Росії. У RuNet, тим часом, відбувається революція молодих особистостей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG