Доступність посилання

ТОП новини

У Росії шукають спосіб контролювати інтернет


Прага – Як кожен технічний винахід, Інтернет має свої позитивні та негативні сторони. Негативні, на думку російської влади, полягають у непідконтрольності засобу комунікації, що може сягати значної кількості людей і яким можна поширювати, як екстремістські повідомлення, чи дитячу порнографію, так і заклики до спільних дій проти існуючої влади, як це сталося нещодавно у низці арабських країн.

Ті, хто народився в Радянському Союзі, можуть пам’ятати людей з червоними пов’язками, які трійками ходили по вулицях, називали себе «добровільною народною дружиною», і мали допомагати міліції охороняти громадський порядок. Подібна ідея лежить в основі створення в Росії Ліги безпечного інтернету. Лише охороняти інтернет мають не просто «добровольці», а компанії, які самі надають послуги інтернету, бо в Лігу вже записалися приватні компанії «Мобільні телесистеми», «Вимпелком», «Меґафон» та державна фірма «Ростелеком». Серед членів опікунської ради голова Mail.ru Дмитро Гришин, а на чолі Ліги – міністр зв’язку і масових комунікацій Ігор Щоголєв.

Добровольці, які допоможуть боротися з дитячою порнографією та «негативним контентом» також вітатимуться, заявив на прес-конференції, присвяченій Дню безпеки в інтрнеті, міністр Щоголєв. Проте, що мається на увазі під «негативним контентом» він не пояснив.

«Дружній Рунет» вітає ініціативу уряду

Організація, яка вже збирає дані про «протиправне» використання інтернету, «Дружній Рунет», вітає ініціативу уряду. Ïї голова, Євген Беспалов, говорить, що Росія є другою після США країною за кількістю дитячої порнографії в інтернеті, і що минулого року його організація отримала 22 тисячі повідомлень про дитячу порнографію в російському сегменті мережі.

«Є привід для оптимізму, бо ініціатива зі створення Ліги Безпеки Інтернету задіяні державні органи. Ми сподіваємося на їхню сейрозну підтримку», – заявив Беспалов.

Російських інтренет-активістів присутність державних органів в організації, яка ніби-то мала б бути покликана для саморегуляції Інтернету, насторожує. Блогери побоюються, що нова служба створюється більше для боротьби з ними, а не з поширювачами дитячої порнографії. Адже досі інтренет, чи як його називаються в Росії, Рунет, є найбільш незалежним засобом масової інформації в Росії.

Російський експерт з питань безпеки Андрій Солдатов говорить, що визначати, що є небезпечним з точки зору громадського порядку, а що ні, мають спеціалісти, а не добровольці. «Чого я не розумію, так це, як люди, які не є фахівцями з лінгвістики, чи порнографії, чи боротьби з екстремізмом, зможуть перебрати на себе ці функції та стати кібер-бригадами».

Російське інтрнет-товариство побоюється, щоб до «потенційно небезпечного контенту» не було зараховане будь-яке висловлювання проти існуючої влади, як це відбувається в авторитарних країнах. І щоб разом з п’яницями на дитячих майданчиках, новітні «дружинники» не відводили до відділку міліції людей з плакатами проти Брежнєва, чи сьогодні вже проти Путіна.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG