Доступність посилання

ТОП новини

Парадокс у парламенті: опозиція поспішає ухвалити закон Президента


Київ – Повернення до зимового часу, проект бюджету та зміни до Податкового кодексу планує цього тижня розглянути парламентська більшість. Опозиція ж вимагає якнайскоріше розглянути президентський законопроект про декриміналізацію з урахуванням своїх вимог. Якщо ці вимоги будуть проігноровані, фракція БЮТ-«Батьківщина» вимагатиме розпуску Верховної Ради.

На погоджувальній раді фракцій спікер Володимир Литвин запропонував напочатку відмінити постанову про скасування зимового часу.

«Треба визнати, – зазначив він, – що ухвалення цього рішення було поспішним і непродуманим, яке не передбачило всі можливі наслідки».

Парламентська більшість також має намір ухвалити цього тижня зміни до Податкового кодексу, які мають полегшити діяльність малого бізнесу і проект державного бюджету на наступний рік у першому читанні. А перед бюджетом депутати мають розглянути законопроект, який регулює питання пільг.

Литвину легше розпустити Україну, ніж цей парламент

Опозиція у свою чергу вимагає негайного розгляду президентського законопроекту про декриміналізацію економічних злочинів зі врахуванням поправок опозиції.

«Президентський законопроект, внесений і розглянутий у першому читанні як невідкладний, таким і залишається. Ми пропонуємо його невідкладно розглянути у другому читанні, щоб подати його на підпис Президенту. Глава держави повинен їхати в Брюссель із тим, що питання зняте. Ми таке регулювання нормативно-правової бази запропонували. Причому декілька варантів», – каже лідер фракції БЮТ-Батьківщина Іван Кириленко.

Лідер фракції НУНС Микола Мартиненко солідарний у цьому питанні з БЮТівцями.Голова фракції партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що опозиціонери не запропонували прийнятного плану декриміналізації 365 статті Кримінального кодексу, де йдеться про перевищення службових повноважень. Також він вважає неприйнятним те, як опозиція інтерпретує ці зміни.

«Виявляється, це ми самі ліквідуємо цю статтю, щоб вона в подальшому не використовувалася проти нас. З цим ми погодитися не можемо», – заявив Олександр Єфремов.

У підсумку, спікер зазначив, що 226 голосів, мінімально необхідних для рішення щодо декриміналізації статті, за якою притягнута до відповідальності Юлія Тимошенко, в парламенті немає. Володимир Литвин також прокоментував вимогу низки громадських організацій до парламенту саморозпуститися. За його словами, «можна з таким же успіхом підписати відозву про розпуск України».

Між тим, перший заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін заявив, що ця політична сила ініціюватиме розпуск Верховної Ради, якщо парламентарі відмовляться цього тижня декриміналізувати статтю Кримінального кодексу, за якою був винесений обвинувальний вирок колишньому Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG