Доступність посилання

ТОП новини

ГУЛАГ, на відміну вiд Освенцима, не iснує в свiдомостi захiдної молодi


Прага – Матрьошки зi Сталіним, футболки з Че Ґеварою i усміхнений Мао, що дивиться з портрета Ендi Воргола, – це уявлення, яке більшість молоді, i не лише молоді, має про комуністичне минуле значної частини свiту. Те, що цi та кілька інших лiдерiв комуністичних режимів мають на своїй совiстi близько 100 мiльйонiв жертв, бiльше, нiж нацистський режим разом зi своїми союзниками разом узятi, для багатьох стає неприємною несподіванкою. Щоб змінити цю ситуацію, близько 20 наукових центрів з 16 країн Європи зібралися у Празi i підписали документ під назвою «Платформа для європейської пам’яті та сумління». Вони сподіваються, що спільними зусиллями їм вдасться підняти обізнаність європейців про злочини комунізму на той рівень знань, який вони мають про злочини нацизму. Наш колега Чарльз Рекнейґл зустрівся з Андерсом Ємдалем зі Стокгольмського інституту інформації про злочини комунізму i запитав його, чому незнання про комуністичне минуле занепокоїло його, шведа.

– Знання про це не мало б становити проблему з огляду на те, що кілька сусідів Швеції були окуповані комуністами упродовж півстоліття. Але, на жаль, знань про це практично не існує. Якщо ви молодий швед, якому не байдужі поняття прав людини та свободи, то з великою імовірністю ви будете носити футболку з Че Ґеварою і слухати революційні пісні. Ви будете сприймати вільний ринок, капіталізм та глобалізацію як несправедливість, утиск і брутальність. А комунізм у вашій уяві буде, навпаки, означати надії на світле майбутнє. Зараз зображення Че Ґевари можна знайти всюди, але ніхто не замислюється над його жертвами. Ми всі знаємо портрет усміхненого Мао Дзедуна роботи Енді Воргола, але не замислюємося над тим, що він винен у смерті десятків мільйонів людей. Коли я вчився у школі в Швеції, ми ніколи нічого не вивчали про наших сусідів по той бік Балтійського моря, хоча вони жили поруч.

Чи Вам і Вашим однодумцям уже вдалося щось зробити?

– Так, чогось нам вдалося вже досягнути, бо ми вказали на проблему і розпочали дискусію на цю тему. Ми також створили можливість для отримання знань, бо тепер вивчення злочинів комунізму є таким самим обов’язковим, як і злочинів націонал-соціалізму в Німеччині. Ми розпочали з того, що провели опитування в Швеції в 2007 році. Ми знали, що рівень обізнаності з цього питання буде низьким, але не уявляли, наскільки. 90% опитаних студентів ніколи не чули про ГУЛАГ, у той час як 95% добре знали про Освенцим і Голокост. 43% думали, що за комуністів загинуло менш як мільйон осіб в усьому світі, а п’ята частина думала, що ця цифра є близько 10 тисяч осіб. Хоча оцінкова цифра серед дослідників – близько 100 мільйонів осіб, і це консервативна оцінка.

Але незнання, як часто вказують дослідники, не є випадковим. Комуністичні й соціалістичні партії в країнах західної Європи були активно проти поширення знань про злочини комунізму.

– Звичайно. Візьмімо, наприклад, мою рідну Швецію. Місцева соціалістична партія повністю покладалася на комуністів, що допомагало їй протягом майже 50 років залишатися при владі. Це мало прямі наслідки для засобів масової інформації, які були здебільшого державні, та освіти, також контрольованою державою. Також є й опозиція з боку крайньо лівих. Але я гадаю, що це неминуче. Бо якщо ви сповідуєте утопічну ідеологію, яку дискредитувала сама історія, як у випадку з комунізмом і соціалізмом, то факти стають вашими найгіршими ворогами. Від цього нікуди не подітися.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG