Доступність посилання

ТОП новини

Європейські експерти проігнорували дискусію про євроінтеграцію України у Львові


Львів – Європейські експерти, дипломати проігнорували V Конгрес Української асоціації європейських студій, що цими днями проходить у Львові за підтримки Програми ЄС імені Жана Моне. На думку учасників зібрання, це реакція Європи на вирок Юлії Тимошенко. Чи не слід очікувати, що дедалі менше європейських інституцій братимуть участь у спільних із Україною заходах, що стосуються євроінтеграції України?

Протягом двох днів українські та європейські експерти, дипломати мали спільно дискутувати про сім років членства східноєвропейських країн у Європейському Союзі і про наслідок для України.

Ян Вієрсма, колишній депутат Європарламенту з Голландії, і Надія Шишкова з Чехії були чи не єдиними європейськими учасниками на V Конгресі у Львові. Вони пояснили, що вирок Юлії Тимошенко викликав негативну реакцію в Європі, а тому це є однією з причин, що європейські гості не прибули у Львів.

Європа зміцнює мур із Україною

За прогнозами багатьох аналітиків, ЄС уже наступного року може згорнути чимало програм в Україні і припинити розмови про євроінтеграцію. Однак через проросійську політику Президента Віктора Януковича не можна покарати весь український народ, наголосив директор Інституту Європейської інтеграції Львівського університету імені Франка, професор Богдан Гудь. Європа не повинна відгородитись від України муром байдужості. Адже після вступу в ЄС сусідів України – Польщі та Угорщини – українці одразу ж відчули себе поза цивілізованим світом: труднощі при отриманні віз, перетині кордону, приниження гідності, порушення прав.

«Це мур у стилі офіційної брюссельської бюрократії, прагматизм і байдужість до людей, які мусять цю заслону перетинати. Чому ці переходи на українсько-польському кордоні будують так, що вони ще будуть стояти 100 років? Чому люди, перетинаючи кордон, чекають в автобусі сім годин? Це байдужість митників, прикордонників до громадян. Це грубе порушення прав людини, що нам закидає Європа, а сама толерує це на українсько-польському, угорському кордонах. Якби вони дбали про права людини, то вони б змусили свої служби виконувати норми, які є прописані. Цього немає, і це підтверджує, що мур, ширма з Європою серйозно і надовго. Страждають звичайні люди, бо злочинці, влада перетинають кордон легко», наголосив у коментарі Радіо Свобода, професор Богдан Гудь.

Європейське майбутнє українців ще далеко

Після вступу Польщі в Євросоюз Західна Україна, зокрема Львів, мали унікальний шанс стати своєрідним мостом між Україною і Європою. Однак цим Галичина не скористалась, вважає експерт із євроінтеграційних процесів Богдан Гудь. У Львові не створено потужної європейської інституції, яку б підтримувала місцева влада, котра могла б налагоджувати українсько-європейську співпрацю в усіх галузях, особливо підприємницьку діяльність. До слова, львівські чиновники зазвичай ігнорують заходи, які стосуються євроінтеграції. Не було їх і на V Конгресі.

«На жаль, регіональна влада нічого не робила і не робить, щоб західний вектор став вектором, на який ми маємо звертати увагу. Достатньо проїхатись дорогами – це не ті дороги, що ведуть у Європу. Якщо наші можновладці так багато говорять про прийняття польського досвіду, то скільки грошей витрачалось на поїздки у Жешув, щоб перейняти досвід із переробки сміття. У Жешуві чистота, у нас проект не реалізований», каже експерт.

Виглядає, що європейське майбутнє українців ще далеко, а є, радше, перспективи погіршення відносин між Україною та Європою.

Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація європейських студій» створена п’ять років тому і щороку вона збирає на дискусії науковців із усіх українських регіонів і європейських експертів. Метою проведення Конгресу є обмін кращим досвідом із викладання та здійснення наукових досліджень у сфері європейських студій, налагодження ділових відносин із фахівцями з європейської інтеграції, владою, інституціями.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG