Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на косовсько-сербському кордоні вкрай напружена


Косовські серби стоять на дорозі перед німецькими та австрійськими вояками біля одного із контрольних пунктів, 20 жовтня 2011 року
Косовські серби стоять на дорозі перед німецькими та австрійськими вояками біля одного із контрольних пунктів, 20 жовтня 2011 року

Белград – Міжнародні сили в Косові розблокували Брняк, один із двох прикордонних пунктів, на котрих місцеві серби поставили барикади наприкінці липня. Офіційний Белград повністю підтримує косовських сербів.

Операція миротворчих сил розпочалася на світанку. Миротворці отримали наказ відкрити кордонний пункт без застосування вогнепальної зброї. Коли вони підійшли до кордону, на барикади вийшли сербські жінки з дітьми. До цього змусили їх політичні лідери, котрі знають, що міжнародні сили не будуть вживати силу проти безпорадних. Це перевірена тактика косовських сербів. А коли наперед вийшли й чоловіки, то миротворці застосували сльозоточивий газ. Госпіталізовано понад 20 сербів та миротворців. Між ними не було жінок і дітей.

Наразі миротворці контролюють пропускний пункт Брняк. Однак, цим шляхом поки що не проїжджає ніхто ані з Косова до Сербії, ані з Сербії до Косова.

Серби з чотирьох округів на півночі Косова не визнають владу в Приштині. Вони наполягають на тому, що Косово є частиною Сербії. Натомість, більшість сербів із центральних областей визнають Республіку Косово. Вони мають представників у парламенті та уряді Косова. Серби з північних округів не хочуть допустити, щоб на кордоні були розташовані косовські прикордонники й поліцейські та не хочуть оплачувати мито за товари, які імпортують із Сербії.

Президент Сербії Борис Тадич закликав миротворців та косовських сербів утриматися від застосування сили.

Косовських сербка тримає прапор Сербії перед силами KFOR
Косовських сербка тримає прапор Сербії перед силами KFOR
Сербський протест найбільше сприяє владі в Приштині

Барикади на пункті Яринє досі стоять, але міжнародні миротворчі сили – КейФОР – попереджають, що більше не толеруватимуть барикади на шляхах.

Ситуація вкрай напружена, оскільки упродовж дня стався ще один інцидент: неподалік міста Печ місцевий албанець вбив одного й поранив двох сербів. Злочин не пов’язаний з подіями на півночі, але додатково занепокоїв сербську й албанську громади.

Сербська опозиція вимагає від влади скликати надзвичайну сесію парламенту у зв’язку з косовськими подіями. Косовські урядовці вимагають від міжнародної адміністрації та миротворчих сил діяти згідно з повноваженнями, тобто усунути сербські барикади.

Отож, виходить що сербський протест найбільше сприяє владі в Приштині. Адже серби своїми барикадами доводять, що вони не хочуть вести діалог. А в такому разі міжнародні сили мають право застосувати зброю для реалізації своєї місії.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG