Доступність посилання

ТОП новини

Вимоги МВФ Україна й надалі не виконує


Керівник МВФ Крістін Лаґард
Керівник МВФ Крістін Лаґард

Київ – Кабінет Міністрів знову вирішив збільшити статутний фонд «Нафтогазу» за рахунок випуску облігацій державної позики. А скасування цього є однією з вимог МВФ для отримання Україною чергового траншу кредиту. Представники влади називають такий крок вимушеним і сподіваються на розуміння з боку МВФ. Що ж до термінів отримання чергового траншу кредиту, то, за прогнозами депутата-регіонала Анатолія Кінаха, це станеться не раніше наступного року.

Задля збільшення статутного фонду «Нафтогазу», Кабмін доручив Міністерству фінансів здійснити випуск облігацій державної позики на суму 4 мільярди гривень. Таким чином, статутний фонд компанії становитиме майже 50 мільярдів. Минулого тижня уряд вже робив подібні дії шляхом випуску облігацій на суму 3,5 мільярди.

Скасування вимоги щодо обов’язкового викупу рекапіталізаційних облігацій є однією із вимог Міжнародного валютного фонду на шляху отримання Україною чергової черги позики. Невиконання ж цієї умови представники влади називають вимушеним кроком. Наразі, за словами члена фракції Партії регіонів Анатолія Кінаха, це необхідно для розрахунків за російський газ.

«Ми вимушені концентрувати всі ресурси, щоб не зривати виконання юридично діючих угод, у тому числі використовувати механізм випуску державних цінних паперів, – говорить Кінах. – Це дає можливість акумулювати ресурси, щоб їх врахувати в оплаті за газ. Безумовно, це не може бути постійно діючим механізмом. Це форсмажорні обставини».

Цього року грошей МВФ не буде?

Викуп облігацій державної позики як схема розрахунків за російський газ використовується не перший рік, зазначає провідний експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Сергій Дяченко. І щоб змінити цю ситуацію, потрібно провести низку реформ.

«Ці розрахунки здійснюються за рахунок державного бюджету. Це тактична ситуація. Вона призводить до нарощування внутрішнього боргу. А фундаментальне вирішення проблеми у реформуванні ринків: ринку тепла та газу, а також компанії «Нафтогаз», – говорить Дяченко.

Скасування обов’язкового викупу державних облігацій не є єдиною вимогою МВФ, яку український уряд не виконав. Фонд вимагає і збільшення тарифів на газ та тепло для населення. Представники влади заявляли, що допоки Київ не домовиться про зниження ціни на російський газ, ні про підвищення, ні про коригування тарифів для населення не йтиметься. За словами Анатолія Кінаха, урядовці сподіваються на розуміння представників місії МВФ, які зараз перебувають у Києві. Разом з тим, він прогнозує, що черговий транш кредиту Україна отримає не раніше першого кварталу наступного року.

Заробляти треба більше

Утім, на думку декого з економістів, якщо Україна не отримає чергового траншу кредиту МВФ найближчим часом, нічого критичного не станеться. Більше того, зазначає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, Україна могла б обійтися і без цих грошей.

«Для такої великої країни, як Україна, 3 мільярди доларів не можуть бути критичними, – каже Пасхавер. – І це рік росту. Якби це був кризовий рік, тоді можна було б говорити про якісь критичні моменти. Ми споживаємо більше, ніж заробляємо. Ці кредити – це наркотик. Потрібно вирішувати цю проблему не так, звідки брати гарні кредити, а як заробляти більше і витрачати менше».

Місія МВФ перебуватиме в Україні до кінця тижня. Українська влада сподівається отримати відразу дві черги позики у розмірі 3 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG